Instanţa supremă a primit luni răspunsul de la SGG în legătură cu adresa prin care se solicita încuviinţarea audierii foştilor miniştri Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela şi Ionuţ Popescu, toţi din guvernul Tăriceanu, în dosarul privind privatizările strategice.
Potrivit răspunsului SGG, persoanele pentru care instanţa a cerut lămuriri cu privire la audierea lor pot da declaraţii în faţa instanţei,cu menţiunea ca aceasta să se facă în şedinţă secretă, din cauza caracterului nepublic al şedinţei de guvern din 2005 despre care foştii miniştri vor trebui să vorbească.
Instanţa supremă a dispus totodată citarea pentru audiere în acest dosar şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.
Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru 29 mai, dată până la care ICCJ va trimite SGG o nouă adresă, în legătură cu desecretizarea stenogramelor şedinţei de guvern din 2005 privind problema privatizării unor companii româneşti, printre care Electrica Muntenia Sud, şi vânzarea unor acţiuni Petrom..
ICCJ a decis, vineri, în dosarul foştilor miniştri Sereş şi Nagy, să solicite SGG acordul pentru audierea lui Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela şi Adriean Videanu în legătură cu o şedinţă de Guvern din 2005 privind privatizările din acea perioadă.
Judecătorii ICCJ trebuiau să îi audieze, vineri, pe Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela şi Adriean Videanu, în dosarul privatizărilor strategice, în care foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane. La instanţă au fost însă prezenţi doar Marko Bela şi Bogdan Olteanu.
Foştii miniştri din Guvernul Tăriceanu trebuiau să dea declaraţii în faţa instanţei despre discuţiile purtate în şedinţă de guvern secretă, din 2005, privind problema privatizării unor companii româneşti, printre care Electrica Muntenia Sud, şi vânzarea unor acţiuni Petrom.
Unul dintre avocaţii din dosar a arătat că ar trebui cerut acordul Secretariatului General al Guvernului pentru audierea celor patru foşti miniştri, din cauza naturii nepublice a acelei şedinţe de guvern din 2005.
Instanţa a admis solicitarea avocatului şi a hotărât emiterea unei adrese către SGG prin care această instituţie fie să desecretizeze stenogramele acelei şedinţe, fie să-şi dea acordul pentru audierea celor patru foşti miniştri. În acest context, instanţa supremă a acordat un nou termen pentru luni, dată la care va verifica răspunsul SGG cu privire la această adresă.
În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi de aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional.
Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.
Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.
În sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC – OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.