Murăturile sunt un deliciu, nu doar pentru gustul lor, ci și pentru prețul accesibil și durabilitatea pe care o oferă. Aceste conserve pregătite de gospodine în timpul verii sunt o alegere execelentă în a fi păstrate pentru sezonul de iarnă și pentru a fi servite ca și garnitură la orice masă caldă. Cu toate acestea, mulți nu știu cum să le depoziteze corect pentru a le menține prospețimea și calitățile nutritive.
De obicei, borcanele cu murături se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase, cum ar fi cămările sau pivnițele. Totuși, nu toată lumea are acces la astfel de spații, mai ales dacă locuiești la bloc.
În realitate, există un loc ideal chiar în bucătărie pentru a depozita murăturile, și anume, spațiul de sub chiuvetă. Deși mulți folosesc acest dulap pentru a stoca coșul de gunoi sau produsele de curățenie este un loc excelent pentru borcanele cu legume murate.
Pe lângă gustul deosebit, murăturile oferă și foarte benefice pentru sănătate. Acestea sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitaminele C, A și K. Consumul regulat de murături poate contribui la îmbunătățirea sănătății generale.
„Prin fermentare, bacteriile benefice se dezvoltă chiar în structura fructelor și legumelor murate, dar și în zeama rezultată.
Spre deosebire de legumele gătite, murăturile își păstrează intactă cantitatea și calitatea de antioxidanți – vitamina C, betacaroten, licopen etc. Bacteriile probiotice din murături și din zeama acestora favorizează digestia prin hrănirea microbiomului, atât de important pentru imunitatea noastră și starea de sănătate a creierului și a întregului organism.
Mai ales în perioada în care urmăm un tratament cu antibiotic, flora de probiotice este distrusă așa că e indicat consumul de murături.
Este vorba despre legumele murate după metoda clasică, în saramură, nu despre cele murate în oțet”, declară medicul Laura Ene pe doc.ro.