Unde găsim cele mai curate ape de pe litoralul românesc

Se ştie de mult că apele Mării Negre sunt afectate de poluare, eutrofizare şi de pescuitul iresponsabil, însă, în ultimii 15 ani, s-a reuşit o uşoară ameliorare a calităţii lor. Pe litoralul românesc nu există probleme deosebite în ceea ce priveşte calitatea apei, potrivit cercetătorilor, însă există câteva locuri unde vă puteţi bucura de o mare mai curată.
Cristina Dinu
26 iul. 2012, 07:45
Unde găsim cele mai curate ape de pe litoralul românesc

Potrivit directorului Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, dr. ing. Simion Nicolaev, apele mai curate pot fi găsite la nord de Capul Midia sau în sudul litoralului.

„În ultimii 15 ani asistăm la o uşoară dar continuă ameliorare a unor parametrii ai mediului marin, în principal cei abiotici – factori fizici, chimici, printre care transparenţa, care este un indicator foarte bun, dar şi diminuarea în ritmuri mici, dar continue ale concentraţilor de nutrienţi, generatorii fenomenelor de înfloriri algale„, a declarat pentru RTV.net, Simion Nicolaev.

Sănătatea marină este influenţată, în primul rând, de activitatea umană. „Orice activitate umană are un impact direct sau indirect, mai amplu sau nu, asupra mediului marin. Toţi poluanţii vin din activitatea umană, hidrocarburile vin de la nave. Anual, peste 50.000 de nave traversează Marea Neagră. Orice navă mai scapă combustibil, câteva zeci, sute de kilograme, ca să nu spun de accidentele majore, înseamnă ceva de genul 100-150 de mii de tone de hidrocarburi care ajung într-un fel sau altul din râuri şi activităţi pe uscat şi mare în Marea Neagră„, arată cercetătorul român.

„Nutrienţii care ajung în mare provin din agricultură, tot felul de fertilizatori – o parte ajung în sol, se strecoară cu apele de ploaie în subteran şi creează probleme cu nitraţii în fântânile de la ţară, iar o parte, relativ semnificativă, din apele de şiroire ajung în pârâuri, râuri şi în mare”, precizează Nicolaev.

Nutrienţii, substanţele organice şi multe alte substanţe provin din apele rezultate din activitatea menajeră, din oraşe.

„Bucureştiul nu are staţie de epurare, alte oraşe, precum Constanţa, au. Litoralul românesc, din acest punct de vedere, are o poziţie unică în zona Mării Negre şi cred şi în Mediterană – exceptând Sulina, restul localităţilor au staţii de epurare, sunt recordate la ele. Nu sunt vrăjitoare care să transforme apele menajere, împuţite, în ape curate, mai au destule substanţe, însă acceptabile pentru standardele noastre. Doar 80% din nutrienţi sunt extraşi din apele uzate, restul ajung în mare. Iată că rămâne o poluare care se suprapune peste celei existente”, arată directorul Institutului de Cercetare Marină, care s-a arătat optimist că se face ceva pentru sănătatea Mării Negre, dar şi sceptic, din punct de vedere al ritmului în care se face.

„Nu depinde numai de oraşele de pe litoral, ci de întreaga ţară, şi de alte ţări, precum Bulgaria şi ţările care îşi deversează apele în Dunăre. Nu există doar Dunărea, ci şi Nipru în Ucraina şi Belarus, Bug din Ucraina şi Rusia, râurile din Georgia, din Turcia, aduc importante cantităţi de poluanţi. Îmbunătăţirea mediului nu stă în eforturile unei singure ţări”, a mai spus Nicolaev pentru RTV.net.

Nicolaev a precizat pentru RTV.net că cele mai mari concentraţii de nutrienţi sunt în zona Dunării, cel mai mare fluviu al Mării Negre.

„Apele mai curate, dacă nu sunt prea dulci, le găsiţi la nord de Cap Midia, dar acolo există o fluctuaţie mare a salinităţii pentru că este influenţa Dunării. Sunt locuri importante şi în sud, unde găsim ape destul de curate. în general, nu avem probleme speciale”, a menţionat Nicolaev.

CITEŞTE ŞI  Vacanţă la Marea Neagră: Ţara cu cele mai curate ape

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Alertă pentru turiști. Fenomene meteo neobișnuite pe Valea Prahovei
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Anul 2024 marchează schimbări dramatice pe scena globală
MediaFlux
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)