„Pentru Crăciun, cele mai ieftine pachete au avut ca destinaţii oraşe europene. Acestea au fost preferate în majoritate de cei cu vârste cuprinse între 25-40 de ani, dispuşi să cheltuiască, în medie, circa 300 de euro de persoană pe sejur, cu transport dus-întors cu avionul”, a declarat pentru News.ro Remus Vişan, directorul general al Paravion, una din cele mai mari agenţii de turism din ţară.
Populare rămân şi destinaţii europene precum Roma, Praga şi Barcelona. Un nou trend în rândul turiştilor îl reprezintă şi turul mai multor capitale din Europa.
„Cei care şi-au propus să facă turul mai multor capitale europene au plătit 500 de euro de persoană pentru transportul dus-întors cu avionul şi şase nopţi de cazare la hoteluri de trei şi patru stele”, a precizat Vişan.
Numărul vacanţelor vândute în perioada Crăciunului a înregistrat o creştere de 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Paravion.
Pentru Revelion, cele mai ieftine au fost vacanţele în Roma rezervate din timp cu 220 euro/persoană pentru cinci zile, dar şi cele în Praga, cu 400 euro/persoană, şi Barcelona – 550 euro/persoană, pentru cinci nopţi de cazare, la un hotel de trei stele.
Un pachet pentru vacanţa de Crăciun pentru o călătorie la Paris a costat 600 de euro de persoană, tarif ce include biletul de avion dus-întors şi patru nopţi de cazare cu mic dejun la hotel de patru stele.
În general, acest pachet a fost preferat de cupluri, potrivit Paravion.
„Pe de altă parte, cea mai costisitoare vacanţă de Revelion aleasă de un român a avut o valoare de 2.000 euro/persoană, având destinaţia Bali. Clientul a ales servicii all inclusive la un hotel de cinci stele şi o cazare de şapte zile. Costul a fost achitat integral, pentru două persoane”, a menţionat Vişan.
În topul preferinţelor pentru destinaţii exotice de Revelion sunt Maldive, Bali, Thailanda şi Dubai.
În general, pentru vacanţele de Revelion de pe continent, românii achită, în medie, 650 euro de persoană, în timp ce ofertele pentru Asia sau Africa depăşesc 1.000 euro de persoană, sumă care include bilete de avion, transferurile de la aeroport-hotel şi retur, dar şi cazarea cu demipensiune sau all inclusive.
De asemenea, conform unui sondaj realizat pe Facebook de agenţia de turism Wizz Tours, din grupul operatorului aerian ungar low-cost Wizz Air, 72% dintre românii care îşi petrec vacanţa de iarnă în străinătate preferă destinaţiile exotice, la plajă, în detrimentul destinaţiilor de schi.
Alţi turişti din Europa Centrală şi de Est, precum polonezii sau ungurii, au aceleaşi preferinţe pentru staţiunile din zonele calde în loc de pârtii şi zăpadă.
87% dintre românii intervievaţi au răspuns că preferă să călătorească în străinătate în această iarnă, iar 84% de respondenţi au menţionat că aleg să se deplaseze cu avionul spre destinaţiile dorite, la fel ca şi polonezii şi ungurii.
Cei mai mulţi participanţi la sondaj au menţionat, de asemenea, că vor alege o nouă destinaţie pentru vacanţă: 89% dintre polonezi caută locuri noi, interesante, în timp ce 72% dintre români vor călători într-un oraş diferit de opţiunile lor anterioare.
„Avionul a înlesnit considerabil călătoriile spre orice oraş de interes de pe continent şi nu numai. De asemenea, am descoperit că 56% dintre români şi-au rezervat zborul şi cazarea la pachet, ceea ce înseamnă că Wizz Tours li se potriveşte perfect”, a afirmat directorul general al Wizz Tours, Istvan Csanalosi.
Românii şi polonezii au ales să călătorească în cuplu, 40% dintre respondenţii din România şi 46% dintre cei din Polonia declarând că preferă să meargă în vacanţe însoţiti de o persoană.
În acelaşi timp, ungurii se bucură de compania prietenilor, 70% dintre ei au spus că vor călători alături de două sau trei persoane.
Când vine vorba de familiile cu copii, românii preferă ca cei mici să îi însoţească în vacanţe. Şi polonezii au aceeaşi opţiune referitoare la copii, dar mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj din Ungaria, care au copii, declară că vor merge în vacanţă fără ei.
În ceea ce priveşte destinaţiile interne, aproape toate locurile de cazare din hotelurile aflate în zonele de munte, în cele balneare şi în spaţiul rural sunt ocupate, fiind aşteptaţi peste 300.000 de turişti români.
De Crăciun predomină turismul rural, cu zone precum Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, Neamţ, Marginimea Sibiului sau Oltenia de sub munte, urmate de staţiunile montane şi oraşele cu pieţe de Crăciun (Sibiu, Brasov, Timişoara, Iaşi, Oradea, Bucureşti).
De Revelion, Valea Prahovei şi staţiunile din judeţul Braşov sunt în topul preferinţelor, urmate de alte staţiuni montane, de cele balneoclimaterice şi de zonele cu turism rural.
Operatorii estimează, totodată, o creştere cu 20% a numărului de turişti în staţiunile din ţară faţă de anul trecut.
Preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) România, Maria Stoian, a declarat recent, pentru News.ro, că turismul rural, în special ecoturismul, este din ce în ce mai căutat, atât de turiştii români, cât şi de cei străini, care vin din ţări precum Ungaria, Austria, Germania şi Franţa.
„De la an la an, atât în perioada sărbătorilor, cât şi în sezon şi extrasezon, numărul turiştilor înregistrează o uşoară creştere de aproximativ 5 – 10 procente în zonele tradiţionale turismului rural precum: Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dâmbovicioara, Durău-Târgu Neamţ-Roman, Albac-Arieşeni, Balvanyos-Covasna, Tismana-Peştişani, Ciocăneşti-Poiana Stampei-Vama, Botiza-Sighetu-Marmaţiei, Ruginoasa-Iaşi, Sărata-Monteoru-Berca, Lepşa-Vrancea etc”, a afirmat Stoian.
În ceea ce priveşte tarifele, acestea pornesc de la 100 de euro de persoană pentru o minivacanţă de Crăciun la o pensiune rurală şi pot ajunge la câteva sute de euro de persoană pentru Revelion.