Unde ne adăpostim în caz de război. Cum arată unul dintre cele mai mari BUNCĂRE din România FOTO

În subteranele Botoşaniului se află cel mai mare buncăr civil din Moldova. Se întinde pe o suprafaţă de peste 250 de metri pătraţi şi reprezintă un veritabil centru de comandă, pregătit în orice clipă pentru război, calamităţi sau epidemii. 
Ionela Marcu
10 mart. 2015, 09:25
Unde ne adăpostim în caz de război. Cum arată unul dintre cele mai mari BUNCĂRE din România FOTO

Undeva într-un cartier aproape de centrul Botoşaniului, sub asfaltul străzilor, sub reţeaua de instalaţii sanitare şi canalizare se află un loc despre care foarte puţini botoşăneni ştiu, scrie adevarul.ro. De fapt este unul dintre locurile secrete ale oraşului, dar vitale în acelaşi timp. În acest loc, mult sub pământ se intră doar însoţit de oamenii în uniformă şi discret, ferit de privirea curioşilor. „Inima” Botoşaniului în cazul unui dezastru Propriu-zis marele secret din măruntaiele oraşului este un buncăr anti-aerian, dar care a fost construit pentru a face faţă tuturor tipurilor de calamităţi.

Citeşte şi NAVE DE RĂZBOI ruseşti în Marea Neagră, înaintea exerciţiilor NATO

Şi într-adevăr în labirintul de beton armat, inexpugnabil se intră cu foarte mare discreţie. Explicaţia este dată de cel care îl are în grijă, un angajat la Protecţia Civilă. „Păi aici este centrul de comandă. În cazul unui dezastru aici este „creierul” oraşului. De aici sunt coordonate toate activităţile şi operaţiunile de salvare şi intervenţie. De aici se aprobă şi se semnează totul. De aici se iau decizii”, spune cu mândrie, Sorin Curcă, Şef Serviciu Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă.

Şi într-adevăr în uriaşul de beton, este amenajat un adevărat punct de comandă. În acest loc se retrag toţi factorii de decizie civili, dar şi persoanele cu grave probelem de sănătate sau atenţie specială. Practic acest buncăr este dotat cu absolut tot ce trebuie pentru a fi coordonat oraşul, în cazul unei calamităţi, din subteran. Din acest loc sunt coordonate toate adăposturile pentru populaţie împânzite în subteranul Botoşanilor. „Locul este perfect întreţinut şi pregătit pentru orice fel de calamitate sau conflict armat. În orice clipă se poate intra în el şi supravieţui”, asigură Sorin Curcă.

Cum funcţionează buncărul Practic în interiorul uriaşului de beton întins pe o suprafaţă de aproape 300 de metri pătraţi se intră discret, pe baza registrului, printr-o uşă din metal blindată şi făcută să reziste în orice condiţii. Pe o scară îngustă se coboară într-un labirint din măruntaiele pământului. Pe culoarele înguste se ajunge rapid la camera de comandă. O încăpere dotată cu mese lungi şi un pupitru, unde stătea autoritatea civilă cu cel mai mare grad. La instrucţiile de până acum, aceştia au fost primarii municipiului Botoşani. Peste tot sunt afişate tipurile de atac armat sau calamitate şi explicat în detaliu modul ideal de procedură.

Citeşte şi Primăria Capitalei construieşte cel mai modern centru de comandă pentru situaţii de urgenţă din România

Totodată este şi o hartă precisă a Botoşaniului, cu diferite zone colorate şi numerotate. „Această hartă a oraşuui, este împărţită pe zone de intervenţie. Sunt trecute toate magazinele, benzinăriile, punctele de colectare, de ajutor, absolut orice. Cunoaştem inclusiv distanţele, pentru a şti cum să intervenim rapid şi la obiect. „, spune Curcă. Sunt şi alte panouri, cu alţi parametri, minuţios prezentaţi pentru ca intervenţiile să fie sigure şi prompte. Practic în această încăpere, dar şi în cea alăturată plină de birouri, telefoane, maşinării şi tot felul de hărţi şi planşe se află creierul întregului sistem de apărare a municipiului Botoşani.

„Sunt trei încăperi de unde se pot lua deciziile. Acolo este concetrată toată logistica, sistemului de apărare civilă a Botoşaniului. De acolo autorităţile civile iau deciziile şi practic coordonează tot oraşul în cazul unei situaţii de urgenţă, fie război, fie calamitate”, explică şi referentul de specialitate pentru Protecţie Civilă, Ionel Roglinschi, cel care are grijă zilnic de buncărul centrului de comandă. Pe lângăa ceste încăperi, buncărul este dotat cu o baie, chiar şi o bucătărie, o cameră de odihnă şi locuit unde la nevoie pot fi montate şi paturile suprapuse, un punct sanitar, magazii. Buncăr inexpugnabil Dar cel mai importantă este centrala telefonică, de unde pleacă toate comenzile, dar şi panoul de control de unde este selectat tipul de atac sau calamitate şi modalităţile de intervenţie.

„Adăpostul este făcut pentru a putea fi folosit pentru toate tipurile de calamităţi sau atac, de la cel biologic, chimic până la cel aerian. În funcţie de tipul acestuia se procedează la măsurile care se impun”, spune şeful serviciului de voluntari. Fără instalaţia de aerisire, nimeni nu ar putea supravieţui însă în buncăr. Este vorba de o instalaţie care preia atât monoxidul de carbon eliberat prin respiraţie dar asigură şi aerul necesar supravieţuirii în buncăr.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Adevărul cumplit despre Călin Georgescu. Niciun român care l-a votat n-a știut: El era chiar...
Playtech.ro
Cine primeşte pensii duble în mai 2025? Casa de pensii a recalculat veniturile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Lucruri neștiute despre pâine. Cum citești ambalajul corect
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Citate Papa Francisc: Cele mai înțelepte vorbe spuse de Suveranul Pontif
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară. S-a stins maestrul fluierului românesc: În Săptămâna Luminată, Dumnezeu l-a vrut în ceruri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Adio, 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat în programul SGR! O nouă metodă „eco” ar urma lăsa românii fără câştigurile zilnice
MediaFlux
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta