Unde ne adăpostim în caz de război. Cum arată unul dintre cele mai mari BUNCĂRE din România FOTO

În subteranele Botoşaniului se află cel mai mare buncăr civil din Moldova. Se întinde pe o suprafaţă de peste 250 de metri pătraţi şi reprezintă un veritabil centru de comandă, pregătit în orice clipă pentru război, calamităţi sau epidemii. 
Ionela Marcu
10 mart. 2015, 09:25
Unde ne adăpostim în caz de război. Cum arată unul dintre cele mai mari BUNCĂRE din România FOTO

Undeva într-un cartier aproape de centrul Botoşaniului, sub asfaltul străzilor, sub reţeaua de instalaţii sanitare şi canalizare se află un loc despre care foarte puţini botoşăneni ştiu, scrie adevarul.ro. De fapt este unul dintre locurile secrete ale oraşului, dar vitale în acelaşi timp. În acest loc, mult sub pământ se intră doar însoţit de oamenii în uniformă şi discret, ferit de privirea curioşilor. „Inima” Botoşaniului în cazul unui dezastru Propriu-zis marele secret din măruntaiele oraşului este un buncăr anti-aerian, dar care a fost construit pentru a face faţă tuturor tipurilor de calamităţi.

Citeşte şi NAVE DE RĂZBOI ruseşti în Marea Neagră, înaintea exerciţiilor NATO

Şi într-adevăr în labirintul de beton armat, inexpugnabil se intră cu foarte mare discreţie. Explicaţia este dată de cel care îl are în grijă, un angajat la Protecţia Civilă. „Păi aici este centrul de comandă. În cazul unui dezastru aici este „creierul” oraşului. De aici sunt coordonate toate activităţile şi operaţiunile de salvare şi intervenţie. De aici se aprobă şi se semnează totul. De aici se iau decizii”, spune cu mândrie, Sorin Curcă, Şef Serviciu Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă.

Şi într-adevăr în uriaşul de beton, este amenajat un adevărat punct de comandă. În acest loc se retrag toţi factorii de decizie civili, dar şi persoanele cu grave probelem de sănătate sau atenţie specială. Practic acest buncăr este dotat cu absolut tot ce trebuie pentru a fi coordonat oraşul, în cazul unei calamităţi, din subteran. Din acest loc sunt coordonate toate adăposturile pentru populaţie împânzite în subteranul Botoşanilor. „Locul este perfect întreţinut şi pregătit pentru orice fel de calamitate sau conflict armat. În orice clipă se poate intra în el şi supravieţui”, asigură Sorin Curcă.

Cum funcţionează buncărul Practic în interiorul uriaşului de beton întins pe o suprafaţă de aproape 300 de metri pătraţi se intră discret, pe baza registrului, printr-o uşă din metal blindată şi făcută să reziste în orice condiţii. Pe o scară îngustă se coboară într-un labirint din măruntaiele pământului. Pe culoarele înguste se ajunge rapid la camera de comandă. O încăpere dotată cu mese lungi şi un pupitru, unde stătea autoritatea civilă cu cel mai mare grad. La instrucţiile de până acum, aceştia au fost primarii municipiului Botoşani. Peste tot sunt afişate tipurile de atac armat sau calamitate şi explicat în detaliu modul ideal de procedură.

Citeşte şi Primăria Capitalei construieşte cel mai modern centru de comandă pentru situaţii de urgenţă din România

Totodată este şi o hartă precisă a Botoşaniului, cu diferite zone colorate şi numerotate. „Această hartă a oraşuui, este împărţită pe zone de intervenţie. Sunt trecute toate magazinele, benzinăriile, punctele de colectare, de ajutor, absolut orice. Cunoaştem inclusiv distanţele, pentru a şti cum să intervenim rapid şi la obiect. „, spune Curcă. Sunt şi alte panouri, cu alţi parametri, minuţios prezentaţi pentru ca intervenţiile să fie sigure şi prompte. Practic în această încăpere, dar şi în cea alăturată plină de birouri, telefoane, maşinării şi tot felul de hărţi şi planşe se află creierul întregului sistem de apărare a municipiului Botoşani.

„Sunt trei încăperi de unde se pot lua deciziile. Acolo este concetrată toată logistica, sistemului de apărare civilă a Botoşaniului. De acolo autorităţile civile iau deciziile şi practic coordonează tot oraşul în cazul unei situaţii de urgenţă, fie război, fie calamitate”, explică şi referentul de specialitate pentru Protecţie Civilă, Ionel Roglinschi, cel care are grijă zilnic de buncărul centrului de comandă. Pe lângăa ceste încăperi, buncărul este dotat cu o baie, chiar şi o bucătărie, o cameră de odihnă şi locuit unde la nevoie pot fi montate şi paturile suprapuse, un punct sanitar, magazii. Buncăr inexpugnabil Dar cel mai importantă este centrala telefonică, de unde pleacă toate comenzile, dar şi panoul de control de unde este selectat tipul de atac sau calamitate şi modalităţile de intervenţie.

„Adăpostul este făcut pentru a putea fi folosit pentru toate tipurile de calamităţi sau atac, de la cel biologic, chimic până la cel aerian. În funcţie de tipul acestuia se procedează la măsurile care se impun”, spune şeful serviciului de voluntari. Fără instalaţia de aerisire, nimeni nu ar putea supravieţui însă în buncăr. Este vorba de o instalaţie care preia atât monoxidul de carbon eliberat prin respiraţie dar asigură şi aerul necesar supravieţuirii în buncăr.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Mare atenție! Au apărut primele cazuri de West Nile
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Vine o nouă minivacanță pentru români. Sunt mai multe zile libere ca în 2023
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!