Cunoscută drept cea mai frumoasă mănăstire din România, cea supranumită „Capela Sixtină a Estului” se află în Bucovina, într-una dintre cele mai frumoase zone din țară.
În Bucovina, în perioada în care creștinii vest-europeni ridicau catedrale mai mari și mai frumoase decât tot ce se mai construise până atunci, a luat naștere cel mai frumoș lăcaș de cult pictat, respectiv Mănăstirea Voroneț. Ea a devenit celebră în toată lumea datorită culorilor folosite în crearea frescelor exterioare, în special albastru, cunoscut drept „albastru de Voroneț”. Istoria și legendele acestui loc fascinează de peste 500 de ani.
Mănăstirea Voroneț mai este supranumită și „Capela Sixtină a Estului” și este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, localitate componentă a orașului Gura Humorului. Lăcașul a fost construit în locul unde, la acea vreme, se afla o biserică de lemn. Mănăstirea din Bucovina a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05675 și fiind formată din 4 obiective: Biserica „Sf. Gheorghe” – datând din 1488, cu pridvor din 1547 și având codul SV-II-m-A-05675.01; Ruine chilii – datând din secolele XV-XVIII și având codul SV-II-m-A-05675.02; Clopotniță – datând din 1488 și având codul SV-II-m-A-05675.03 și Zid de incintă – datând din secolele XV-XVIII și având codul SV-II-m-A-05675.04.
Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare,respectiv din anul 1496. Ridicată în 1488, construcția Mănăstirii Voroneț a fost finalizată într-un timp record și cu semnificație. În doar trei luni, trei săptămâni și trei zile, construcția inedită a fost inclusă în patrimoniul UNESCO ca una dintre Bisericile pictate ale Moldovei.
Mănăstirea Voroneț se află la o distanță de: 5 km de Gura Humorului, 32 km de Câmpulung Moldovenesc, 39 km de Suceava, 76 km de Vatra Dornei, 108 km de Piatra Nemț, 137 km de Borșa.
Acces rutier:
Acces feroviar: