Unde se află copacul din România care are peste 600 de ani. Falnicul stejar a fost martor mut al nenumăratelor evenimente care au marcat istoria țării

"Te salut din inimă, Romă Mică! Îți mulțumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!“, exclama Eminescu, în primăvara lui 1866, atunci când pașii îl purtau pentru prima dată în minunatul Blaj, oraș despre care profesorul său Aron Pumnul îi vorbise în repetate rânduri. Căci "Mica Romă" este cu adevărat un veritabil colț de Rai. Mic, dar foarte curat și cochet, orașul situat la confluența Târnavelor te cucerește de cum ai pus piciorul în el.
Oana Anghel
01 oct. 2024, 13:59
Unde se află copacul din România care are peste 600 de ani. Falnicul stejar a fost martor mut al nenumăratelor evenimente care au marcat istoria țării

Copacul din România care are peste 600 de ani este unul dintre principalele puncte de atracție din Blaj.

Unde se află copacul din România care are peste 600 de ani

Este cunoscut, mai degrabă, sub denumirea „stejarul lui Avram Iancu” și se află în parcul central al orașului, parc care, de altfel, poartă numele marelui revoluționar pașoptist.

Parcul Avram Iancu, o oază autentică de relaxare şi frumos, a fost, inițial, grădina Castelului Mitropolitan şi Episcopiei Greco-Catolice. Ulterior, Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, care are sediul la Blaj, i-a cedat statului român superba grădină, care, astfel, a fost deschisă publicului. Parcul este, astăzi, un veritabil complex natural si antropic.

Castelul Arhiepiscopal care aparține Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice

Castelul Arhiepiscopal care aparține Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice datează din 1535 în forma actuală. Nu se poate, însă, vizita fiind proprietatea Bisericii Greco-Catolice. Construcţia este tipică pentru această zonă a Transilvaniei, cu ziduri masive şi scări de lemn întortocheate.

Citeste si EXCLUSIV Mica Romă, oraşul din care „a răsărit soarele românilor”. Locul încărcat de magie pe care orice român care se pretinde patriot ar trebui să-l viziteze măcar o dată în viaţă

Castelul are două etaje, un acoperiş ascuţit şi o faţadă simplă și este înconjurat de o grădină superbă în care se găsesc arbori falnici și tot felul de arbuști ornamentali.

Falnicul stejar a fost martor mut al nenumăratelor evenimente care au marcat istoria țării

Odată ce ai admirat castelul în care se află reședința Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice, o iei puțin spre dreapta și, după ce treci de casa memorială Iuliu Maniu, găsești intrarea în Parcul Avram Iancu. Odată ajuns aici, nu ai cum să ratezi falnicul stejar.

Stejarul lui Avram Iancu are, așadar, aproximativ 6 secole de viaţă. În ultimii ani de viaţă, cel supranumit „Crăişorul Munţilor” stătea adeseori la umbra falnicului stejar cântând cântece de jale.

De asemenea, se zice că stejarul a fost, totodată, martorul discuţiilor despre marile probleme naţionale cu care se confruntau românii din Transilvania, purtate între Avram Iancu şi prietenul său din copilărie, episcopul greco-catolic Alexandru Şterca Şuluţiu.

Se spune că la poalele acestui stejar s-ar fi dus tratativele dintre generalul habsburg Caraffa și ultimul principe ardelean, Mihai Apaffi al II-lea, referitoare la condiţiile de trecere a Transilvaniei în stăpânirea împăratului de la Viena. ”Tratatul de la Blaj” semnat la umbra acestui copac a marcat, practic, pierderea independenței Transilvaniei și intrarea sub autoritatea austriacă.

Citeste si Cine a fost singurul Patriarh al României care a fost căsătorit şi a avut copii. A rămas în memoria românilor prin celebra replică: „Hristos este sovietic”

Tot sub bogata coroană a stejarului a definitivat planurile orașului în primăvara anului 1737 și episcopul greco-catolic Inocenţiu Micu Klein, întemeietorul de suflet al orașului Blaj. Azi, o statuie impunătoare a lui Inocențiu Micu Klein privește blând, din parcul central al orașului (altul decât Parcul Avram Iancu, dar aflat la distanță de doar o stradă de acesta), către catedrala sufletului său, pe care el însuși a ctitorit-o și care poartă hramul Sfintei Treimi.

Episcopul greco-catolic Inocenţiu Micu Klein, întemeietorul de suflet al orașului Blaj și ctitorul Catedralei Sfânta Treime

Și tot de sub bătrânul stejar poți vedea, dintr-un anumit unghi, măreața Catedrala greco-catolică Sfânta Treime, în care se află cel mai mare iconostas din România, sculptat în lemn de tei.

DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Spynews
Horoscop sâmbătă, 29 martie 2025: Scorpionii au parte de relaxare și liniște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Se construiește un nou aeroport în România. Va avea o capacitate anuală de 6,5 milioane de pasageri și un terminal de marfă de 20.000 mp
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Playtech.ro
Câți bani intră pe cardurile sociale în luna aprilie. Valoarea a scăzut considerabil
DailyBusiness
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Adevarul
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Warren Buffett: Nu mai am nevoie de bani
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
La ce să ne așteptăm de la eclipsa de soare de astăzi, 29 martie. Cum ne influentează pentru următoarea perioadă din viață
Spynews
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
Evz.ro
Venitul minim necesar supraviețuirii. Cât ar trebui să câștige pensionarii
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
kanald.ro
Peste 1.000 de morți și 2.300 de răniți în urma cutremurului devastator din Myanmar. Salvatorii sapă și în aceste momente după supraviețuitori
Cancan.ro
Se renunță la trecerea la ora de vară în martie?! Propunere de ULTIMĂ ORĂ: Schimbarea orei în aprilie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit medalia de onoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
stirilekanald.ro
Ei sunt foștii soți găsiți arși de vii într-o mașină, la Buzău. Monica și Valentin au lăsat orfan un băiețel de doi ani. Vecinii, dezvăluiri șocante: "A păzit-o, a luat-o cu mașina și pe urmă..."
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
ANAF schimbă regulile pentru persoanele fizice privind impozitarea! Vizați sunt cei cu vile și mașini de lux
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici: vin banii!