Unde se câștigă cel mai bine în România? Iată cine încasează peste 12.000 de lei pe lună

Unde sunt cele mai mari salarii din România: la stat sau în sectorul privat? Un studiu dezvăluie răspunsul, arătând și cine câștigă peste 10.000 sau chiar peste 12.000 de lei pe lună.
Irina Dumitrescu
09 oct. 2024, 12:07
Unde se câștigă cel mai bine în România? Iată cine încasează peste 12.000 de lei pe lună

În România și nu doar aici, salariul este un criteriu esențial pentru alegerea locului de muncă. Odată cu dorința naturală de a avea un venit lunar cât mai mare, în ultimii ani s-a conturat o întrebare al cărei răspuns tinde să devină la fel de important. Și anume ”unde să lucrez, la stat sau la privat?”. Un studiu recent a oferit acest răspuns, alături de altele, la fel de interesante, despre ce înseamnă să lucrezi la stat sau în sectorul privat.

Aproape 60 la sută dintre români lucrează în sectorul privat, iar restul, în cel public, arată studiul realizat de Centrul de Formare APSAP, potrivit wall-street.

Cea mai mare pondere a salariilor mari se înregistrează tot la privat, unde lucrează 76 la sută dintre cei plătiți cu peste 12.000 de lei pe lună. Dintre cei cu salarii între 10.000 și 12.000 de lei pe lună, cei mai mulți, mai precis 55 la sută, sunt tot angajați din sectorul privat, iar pentru intervalul salarial 7.500 – 10.000 de lei, la fel – 52 la sută dintre cei plătiți astfel sunt angajați la privat.

Realizatorii studiului au încercat să afle și dacă, în afara motivației legate de salariu, sunt și alte argumente în favoarea alegerii unui loc de muncă la privat.

”Din totalul de 1.205 de respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu și-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu își doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt și mai apreciați de angajatori și mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaților este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, spune preşedintele Centrului de Formare APSAP, Bogdan-Costin Fârşirotu.

Citește și Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: ”Din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”

Pe de altă parte, din totalul angajaților care au urmat sau urmează cursuri de perfecționare, este mai mare procentul celor care muncesc la stat și au ales să-ți actualizeze cunoștințele și să-și dezvolte competențele profesionale. În sectorul privat, doar 19 la sută dintre salariați au urmat între două și patru astfel de cursuri, în timp ce la stat ponderea este de 24 la sută. De ce se întâmplă asta? Răspunde tot preşedintele Centrului de Formare APSAP. ”Unul dintre motivele pentru care în sectorul privat există o participare mai redusă la cursurile de perfecționare ar putea fi faptul că doar 31 la sută dintre respondenții din acest sector declară că angajatorul lor le oferă finanțare pentru aceste programe. În comparație, în sectorul public, peste 50 la sută dintre respondenți beneficiază de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare. Acest lucru indică o diferență semnificativă în ceea ce privește accesul și susținerea pentru dezvoltarea profesională între cele două sectoare, fiind nevoie de politici mai incluzive și de eforturi sporite de promovare a formării continue în mediul privat”, spune Bogdan-Costin Fârşirotu.

Profilul salariatului din România: cine lucrează la stat și cine la privat

Realizatorii studiului au obținut și un portret-robot al salariatului român, nuanțat tot în funcție de mediul unde lucrează – la stat sau la privat.

Astfel, cei mai mulți angajați de vârstă înaintată lucrează la stat. Pe segmentul 46 – 55 de ani, 54 la sută dintre salariați sunt angajați la stat, iar din totalul celor între 56 și 65 de ani cea mai mare pondere, 53la sută, o au tot salariații din sectorul public. În mediul privat sunt majoritari tinerii: 82 la sută au vârste între 18 și 25 ani, iar 75 la sută, între 26 și 35 ani.

La capitolul studii, 51 la sută dintre respondenții care lucrează la stat afirmă că au studii de masterat, în timp ce la privat, doar 36 la sută. Tot în sectorul privat, 49 la sută dintre angajați au studii de licență, față de 39 la sută în sectorul public. Acest aspect nu este unul negativ deoarece sectorul privat angajează un număr mai mare de tineri comparativ cu sectorul public. În acest fel, tinerii nu doar că își dezvoltă experiența profesională, dar se simt, de asemenea, apreciați și valorizați.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, în 2022, majoritatea românilor lucrau în domeniul serviciilor.

Citește și Locurile în care tinerii plătesc doar 2 lei pe un șnițel și 1 leu pe o supă. Au fost introduse și comenzile online

DailyBusiness
Decizie radicală privind banii cash în România. BNR face anunțul momentului pentru toți românii
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Cele mai ieftine legume pentru murături. Locul de unde trebuie să le cumpere toți românii, prețurile sunt la jumătate față de piață
Capital.ro
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
Playtech.ro
Cât de util este RO-Alert pentru români. Tinerii spun că le provoacă anxietate, ce modificări cer
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi? Iată cum va fi vremea în toată țara
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Serial-eveniment, pe Netflix. Milioane de oameni îl așteptau
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
România introduce „salariul minim european” de la 1 ianuarie 2025. Cât vor câștiga angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care cred că umilesc artiștii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Turcia blochează accesul la Discord pentru protecția tinerilor
MediaFlux
DECIZIE pentru pensionari. NU trebuie SĂ DEA BANII înapoi dacă pensia le-a fost calculată GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului