În România și nu doar aici, salariul este un criteriu esențial pentru alegerea locului de muncă. Odată cu dorința naturală de a avea un venit lunar cât mai mare, în ultimii ani s-a conturat o întrebare al cărei răspuns tinde să devină la fel de important. Și anume ”unde să lucrez, la stat sau la privat?”. Un studiu recent a oferit acest răspuns, alături de altele, la fel de interesante, despre ce înseamnă să lucrezi la stat sau în sectorul privat.
Aproape 60 la sută dintre români lucrează în sectorul privat, iar restul, în cel public, arată studiul realizat de Centrul de Formare APSAP, potrivit wall-street.
Cea mai mare pondere a salariilor mari se înregistrează tot la privat, unde lucrează 76 la sută dintre cei plătiți cu peste 12.000 de lei pe lună. Dintre cei cu salarii între 10.000 și 12.000 de lei pe lună, cei mai mulți, mai precis 55 la sută, sunt tot angajați din sectorul privat, iar pentru intervalul salarial 7.500 – 10.000 de lei, la fel – 52 la sută dintre cei plătiți astfel sunt angajați la privat.
Realizatorii studiului au încercat să afle și dacă, în afara motivației legate de salariu, sunt și alte argumente în favoarea alegerii unui loc de muncă la privat.
”Din totalul de 1.205 de respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu și-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu își doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt și mai apreciați de angajatori și mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaților este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, spune preşedintele Centrului de Formare APSAP, Bogdan-Costin Fârşirotu.
Pe de altă parte, din totalul angajaților care au urmat sau urmează cursuri de perfecționare, este mai mare procentul celor care muncesc la stat și au ales să-ți actualizeze cunoștințele și să-și dezvolte competențele profesionale. În sectorul privat, doar 19 la sută dintre salariați au urmat între două și patru astfel de cursuri, în timp ce la stat ponderea este de 24 la sută. De ce se întâmplă asta? Răspunde tot preşedintele Centrului de Formare APSAP. ”Unul dintre motivele pentru care în sectorul privat există o participare mai redusă la cursurile de perfecționare ar putea fi faptul că doar 31 la sută dintre respondenții din acest sector declară că angajatorul lor le oferă finanțare pentru aceste programe. În comparație, în sectorul public, peste 50 la sută dintre respondenți beneficiază de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare. Acest lucru indică o diferență semnificativă în ceea ce privește accesul și susținerea pentru dezvoltarea profesională între cele două sectoare, fiind nevoie de politici mai incluzive și de eforturi sporite de promovare a formării continue în mediul privat”, spune Bogdan-Costin Fârşirotu.
Realizatorii studiului au obținut și un portret-robot al salariatului român, nuanțat tot în funcție de mediul unde lucrează – la stat sau la privat.
Astfel, cei mai mulți angajați de vârstă înaintată lucrează la stat. Pe segmentul 46 – 55 de ani, 54 la sută dintre salariați sunt angajați la stat, iar din totalul celor între 56 și 65 de ani cea mai mare pondere, 53la sută, o au tot salariații din sectorul public. În mediul privat sunt majoritari tinerii: 82 la sută au vârste între 18 și 25 ani, iar 75 la sută, între 26 și 35 ani.
La capitolul studii, 51 la sută dintre respondenții care lucrează la stat afirmă că au studii de masterat, în timp ce la privat, doar 36 la sută. Tot în sectorul privat, 49 la sută dintre angajați au studii de licență, față de 39 la sută în sectorul public. Acest aspect nu este unul negativ deoarece sectorul privat angajează un număr mai mare de tineri comparativ cu sectorul public. În acest fel, tinerii nu doar că își dezvoltă experiența profesională, dar se simt, de asemenea, apreciați și valorizați.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, în 2022, majoritatea românilor lucrau în domeniul serviciilor.