Atunci când vine vorba de băuturi tradiționale românești, cu toții ne gândim la celebra pălincă. Băutura cu un conținut foarte ridicat de alcool este obținută în urma fermentării alcoolice, apoi fiind necesară distilarea fie a unui fruct cărnos, ori a unui amestec de fructe. Pălinca este cunoscută în toată țara, dar unele locuro sunt renumite pentru calitatea acestei băuturi.
Când vine vorba de pălincă de calitate, primul loc la care ne putem gândi, cunoscut și drept „patria prunei și a pălincii”, este satul Dealu din Harghita.
Locul cu o istorie veche de 700 de ani se află la 12 kilometrii de Odorheiu Secuiesc, iar prunele de aici cresc pe 130 de hectare. Pălinca de aici a fost medaliată cu aur chiar și în străinătate. Prunele se regăsesc și pe blazonul localității, iar fiecare casă are propria livadă de pruni.
Un alt loc cu pălincă foarte bună este comuna Cornești din județul Cluj. Pălinca de aici este cunoscută drept Jinarsul de Lujderiu și este făcută din prune galbene.
Rețeta este veche de aproximativ 500 de ani, iar localnicii o respectă cu sfințenie chiar și în ziua de azi. Mai mult, această pălincă este marcaă înregistrată la OSIM încă din anul 2013. Băutura este apreciată atât de turiștii din România, cât și de cei din alte țări.