Unde se mai sărbătorește Ziua Muncii pe data de 1 Mai. Ce obiceiuri au oamenii din alte țări în această zi

Ziua Muncii e sărbătorită pe data de 1 Mai în fiecare an, din 1889, în peste 80 de țări. Nu e o zi aleasă întâmplător, ci are o semnificație aparte.
Filip Stan
01 mai 2022, 00:00
Unde se mai sărbătorește Ziua Muncii pe data de 1 Mai. Ce obiceiuri au oamenii din alte țări în această zi

La nivel global, ziua de 1 Mai este liberă în majoritatea țărilor vest-europene pentru că se sărbătorește Ziua Muncii. Sunt, desigur, și excepții. În Australia și Elveția, spre exemplu, nu este o sărbătoare oficială.

Cum e sărbătorită Ziua Muncii în alte țări

Ziua Internațională a Muncii e sărbătorită diferit în lume. Printre țările care sărbătoresc această zi se numără Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Elveţia, Nigeria, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong și lista continuă.

În Italia, spre exemplu, un moment important care marchează ziua de 1 mai este „Concerto del Primo Maggio“, un concert organizat la Roma, în Piaţa San Giovanni.

În Nigeria, oamenii se strâng pe stadion pentru a marca această zi. Ei ascultă discursul tradițional ținut de președinte pentru toți muncitorii.

În Spania, ziua de 1 Mai este numită „Fiesta del trabajo“ sau „Festa del Treball“, fiind sărbătoare publică.

Rușii organizează tot felul de spectacole pentru această zi, iar în Republica Moldova oamenii au obiceiul de a merge la picnic.

Nemții sunt liberi de 1 Mai și în acea zi ei poartă a butonieră o panglică roșie, în amintirea lui 1 mai 1890.

În Cuba ziua de 1 Mai e cunoscută ca „Día del Trabajo“ (Ziua Muncii). Oamenii participă la marșuri în acea zi.

Ziua de 1 Mai este zi liberă și în România, iar românii aleg fie să meargă la mare, la munte, la grătar cu pritenii, la picnic sau să petreacă alături de familie.

Cum a apărut sărbătoarea de 1 Mai în lume

Totul a pornit de la o mișcare a sindicaliștilor din Chicago, care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la opt ore, pe 1 mai 1886. Membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă și au cerut să fie introdusă o rezoluție care stipula „8 ore să constituie ziua legală de muncă”.

Au fost aproximativ 90 de mii de oameni care au ieșit în acea zi pe străzile din Chicago, iar din aceștia 40 de mii erau în grevă. Manifestațiile s-au întins pe câteva zile, iar protestatarii au început să iasă în stradă în număr tot mai mare. Câteva zile mai târziu, pe data de 3 mai, au intervenit forțele de ordine, iar patru muncitori au fost uciși atunci și mai mulți au fost răniți. În acea seară a mai fost organizată o demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. O bombă a fost aruncată spre poliție și în acea seară 66 de oameni ai legii au fost răniți. Șapte dintre ei au murit în acea seară. Oamenii legii au ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai multe au decedat.

În urma incidentului au fost judecați opt protestatari. Mai multe asociații muncitorești din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea lor.

Mișcarea sindicaliștilor a devenit mondială. Greva de la Chicago și din toată America a dus la reducerea numărului de ore muncite la opt ore. Mai târziu cu doi ani, social – democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. Ulterior, pe 1 mai au avut loc în fiecare an demonstrații în SUA, în majoritatea țărilor din Europa, Chile, Peru și Cuba. După 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.

Citește și Anunţ important pentru şoferi înainte de minivacanţa de 1 mai. Măsura intră în vigoare de miercuri

Citește și Prognoza meteo mai 2022. ANM anunţă că nu e vreme de plajă de 1 Mai. Ploi în minivacanţă

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre