Am terminat de pus murăturile în borcane, însă apare o nouă provocare: unde le depozităm? Răspunsul e de interes mai ales pentru cei care nu au acces la subsoluri sau cămări tradiționale.
Murăturile se prepară dintr-o varietate largă de legume, cele mai populare fiind castraveții, varza și gogonelele. Se pun la murat și fructe, cum ar fi pepenii de mici dimensiuni, considerați de asemenea un deliciu. Potrivit ego.ro, locul și modul în care depozităm murăturile sunt esențiale pentru a le păstra gustul și calitățile nutriționale.
Iată, în cele ce urmează, secretele depozitării murăturilor, care ne ajută să le avem pe masă cât mai bune.
1. Pivnițe și subsoluri
În mod tradițional, subsolurile și pivnițele sunt locurile ideale în acest scop. Vorbim despre spații reci, întunecate și umede, condiții care favorizează conservarea alimentelor. Temperatura optimă pentru depozitarea murăturilor este 5 – 15 grade Celsius. De asemenea, umiditatea relativă ar trebui să fie de circa 75 – 80%, astfel încât murăturile să nu se usuce. Se recomandă așezarea borcanelor de murături pe rafturi din lemn, departe de surse de căldură sau lumină. În plus, spațiul trebuie bine ventilat.
2.Cămără și debarale
Pot fi, de asemenea, locuri optime pentru depozitarea murăturilor, cu condiția să fie condiții adecvate. Spațiile trebuie să fie răcoroase, să aibă o temperatură constantă și, de asemenea, este important să evităm expunerea directă la soare, pentru că razele UV pot afecta calitatea murăturilor. Cine nu are cămară sau debara poate crea un loc special în bucătărie, pe un raft sau într-un dulap. Și în acest caz trebuie asigurată ventilație și evitată umiditatea excesivă.
3.Frigider
Pentru cei care nu au cămară sau subsol, alternativa poate fi frigiderul. Acesta asigură un mediu rece, care ajută la conservarea produselor. Deși murăturile nu necesită neapărat refrigerare, temperaturile scăzute pot prelungi durata lor de ”viață”. Murăturile pot fi păstrate în borcane sigilate sau recipiente din plastic și, atenție!, este bine să fie consumate relativ rapid, pentru că se pot deveni moi cu timpul.
4.Spații exterioare răcoroase
Pentru cei care locuiesc la casă, o terasă acoperită sau un garaj răcoros pot fi soluții excelente pentru depozitarea murăturilor. Spațiile trebuie ferite de lumina directă a soarelui și de variațiile extreme de temperatură. În plus, trebuie să existe o bună ventilație, pentru a preveni acumularea umezelii.
5.Soluții alternative
-pungi de congelare. Murăturile, împărțite în porții mici, se păstrează astfel la congelator
-fermentația rapidă. Permite păstrarea un timp mai scurt, folosind sare și condimente. Aceste murături nu au nevoie de depozitare specială și pot fi mâncate imediat după preparare
-borcane cu capac ermetic. Pot ajuta la prelungirea duratei de ”viață” a murăturilor. Aceste borcane pot fi folosite și pentru a depozita murăturile în frigider sau în spații răcoroase