Sistemul de supraveghere a traficului introdus recent de Poliția Română se numește e-Sigur. Asta și pentru că noilor camere de monitorizare, care compun sistemul, SIGUR nu le va scăpa nimic din ce se întâmplă pe șosele.
Noile camere care supraveghează traficul sunt ultramoderne, oferind o calitate ridicată a imaginii. Astfel, polițiștii pot observa clar cine se află se află la volan și dacă cei aflați în autoturismul monitorizat poartă centură de siguranță. Camerele au o rază mare de acțiune și, spun oamenii legii, sunt imposibil de evitat de către șoferi.
În aceste condiții, șoferii pot primi automat amenzi și pentru alte încălcări ale codului rutier, nu doar pentru depășirea vitezei legale, notează adevarul.
Deocamdată, noile camere monitorizează traficul pe autostrăzile București-Pitești, București-Constanța și pe DN2 din județul Vrancea.
”Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR. Scopul implementării acestui sistem și al tuturor acțiunilor desfășurate în teren de polițiști este prevenirea evenimentelor rutiere și protejarea tuturor participanților la trafic”, au precizat reprezentanții Poliției Române.
Miercuri, polițiștii au suspendat un prim carnet auto, datorită monitorizării cu sistemul e-Sigur. Cel în culpă a fost un șofer prins conducând cu 104 km/h pe DN2.
Polițiștii de la Rutieră Direcției Rutiere au fost echipați cu 700 de camere radar de înaltă performanță, care pot înregistra imagini din trafic timp de ore întregi. Aceste camere identifică automat șoferii care trec peste limita legală de viteză, aceștia fiind ulterior sancționați conform legii.
În topul european al numărului deceselor provocate de accidente rutiere, România ocupă un nedorit loc 2, după Bulgaria. Majoritatea accidentelor grave, soldate cu peste 1.500 de morți și peste 3.500 de răniți, au fost cauzate în principal de viteza excesivă.
Polițiștiii speră că numărul victimelor din accidente rutiere provocate de viteza în exces să scadă la jumătate până în 2030, datorită sistemului de camere fixe care monitorizează traficul.