Candela are o semnificație deosebită în context religios, deoarece ea ne întâmpină la intrarea în fiecare biserică. Nu este vorba despre o simplă lumânare de ceară, ci despre un recipient cu ulei, în interiorul căruia se află o mică plută ce conține un fitil care poate fi aprins.
Preoții susțin că uleiul folosit în candela trebuie să fie de cea mai bună calitate, la fel ca și materialul din care este confecționat fitilul.
Obiceiul spune că trebuie să menținem candela aprinsă cât mai mult timp posibil în locuință. Cu toate acestea, din motive evidente, legate de siguranță, nu este recomandat să o păstrăm aprinsă atunci când suntem plecați. De aceea, preoții ne îndeamnă să păstrăm candela aprinsă în cât mai multe momente posibile, în special în timpul rugăciunilor.
„Ar fi foarte bine ca ea să fie ținută aprinsă cât mai mult timp. Desigur, din motive practice, ea nu poate fi ținută aprinsă „mereu” (de exemplu, nu vei pleca din casă pentru multă vreme și vei lăsa candela aprinsă, deoarece poate fi periculos). Însă atunci când ești acasă și atunci când te rogi nu ai nici un motiv să nu o ții aprinsă cât mai multă vreme. Despre candelă spunea cineva că „ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor”, a spus preotul Andrei Atudori, conform Doxologia.
Este recomandat să așezați candela în fața icoanei, pe o masuță sau să o atârnați pe un suport de perete. În interiorul bisericii, obișnuința este să fie așezate candele atât în fața icoanelor mari, cât și pe mesele sfinte.
Candela ar trebui să fie păstrată într-un colț curat al casei, preferabil acolo unde se desfășoară rugăciunile. Potrivit preoților, uleiul din candela este considerat sfințit și se spune că deține proprietăți tămăduitoare.
Existe superstiția conform căreia femeile nu ar trebui să arunce uleiul vechi din candela, deoarece acesta este considerat a purta în el toate rugăciunile făcute până atunci. Candela nu necesită să fie spălată, ci doar curățată.