Primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România. Vaccinarea începe în data de 27 decembrie, a anunţat Grupul pentru Comunicare Strategică.
„Asistam la un moment istoric, care arata ca lumea a gasit o solutie si incepem sa o aplicam. UE a reusit sa nu dezamageasca cetatenii. Asa cum a intrat acest camIon, au intrat in toate tarile membre. A fost un efort imens la care au participat toate tarile membre.
Este o speranta, dar atentie, nu inseamna ca problema s-a rezolvat si uitam de masurile de distantare si de masti. Vom lucra pe doua fronturi: combattere si limitare si vaccinare, care speram ca va duce la stoparea problemei, in timp, bineinteles”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Vaccinarea începe duminică în zece spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook. Voiculescu a prezentat şi lista unităţilor medicale care vor primi primele doze de vaccin anti-COVID-19.
„Vaccinurile din această tranșă vor fi exclusiv pentru personalul din spitalele de faza 1 (conf. OMS 555/2020):
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
5. Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova
7. Iași – Spitalul de Boli Infecțioase
8. Maramureș – Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Timișoara”, a scris Vlad Voiculescu.
Alexandru Rafila, sfaturi importante pentru cei care vor să se vaccineze împotriva COVID. În ce boli este contraindicat vaccinul
Alexandru Rafila recomandă celor care au fost infectaţi cu coronavirus să se vaccineze după două-trei luni de la momentul infectării. Reprezentantul României la OMS a declarat că sunt foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea.
Alexandru Rafila spune că persoanele care au o mică răceală se vor putea vaccina împotriva coronavirusului, precum şi cele care au fost deja infectate cu covid-19.
”Există foarte puţine boli care să contraindice vaccinarea, discutăm de boli acute, de boli febrile, dar doar dacă aceste boli febrile sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea, chiar şi persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.
Singura problemă care e legată nu de o contraindicaţie absolută, ci mai degrabă de o eficacitate a vaccinării sunt persoanele care sunt imonodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecţiuni şi la care vaccinul ar produce mai greu un raspuns imun. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina, dimpotrivă, ele se pot vaccina însă câteodată la ele rezultatele nu sunt aşa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Referitor la cei care suferă de boli autoimune, Rafila le recomandă să consulte medicul înainte să se vaccineze anti-covid.
”Se pot consulta cu medicul care îi tratează în mod curent pentru că aceste boli autoimune sunt tratate în mod cronic cu diverse medicamente, dar acest vaccin, spre deosebire de altele clasice, care conţin adjuvanţi, nu conţine aşa ceva şi este pur şi simplu o mică porţiune de ARN mesager care duce la sinteza în organismul nostru a unei proteine asemănătoare cu cea virală, deci nu discutăm de adjuvanţi sau substanţe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun.
Mai degrabă la persoane care manifestă alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precauţie, dar nu trebuie excluse nică măcar acele persoane de la vaccinare, desigur dacă doresc”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.
Medicul a recomandat celor care au trecut deja prin boală, să facă şi ei vaccinul.
”Da, se pot vaccina (cei care au avut deja COVID-19 – n.r.), nu există în momentul de faţă o precizare exactă, dar sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecţiei până la momentul vaccinării pentru că e bine să lăsăm şi ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii, să se producă, iar ulterior, administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea obţinută prin infecţie.
Un interval de 2-3 luni după infecţie poate fi luat în calcul pentru vaccinare”, a mai spus medicul.