Raportul ANSES, publicat marţi, se bazează pe mai mult de 300 de studii ştiinţifice desfăşurate la nivel internaţional din 2009. Concluziile sale „nu dezvăluie vreun efect dovedit asupra sănătăţii”, însă arată unele efecte biologice, potrivit Agerpres.
Un efect biologic este o modificare a organismului, fără a fi legat neapărat de o boală, scrie AFP. „Dilatarea sau contracţia pupilei în funcţie de lumină sau schimbarea culorii pielii expuse la soare sunt exemple de efecte biologice”, explică Dominique Gombert, director de evaluare a riscurilor de la ANSES.
Efectele biologice constate la om sau animal au avut legătură cu performanţele cognitive (de exemplu orientarea), somnul (modificarea encefalogramei) şi fertilitatea masculină (modificarea parametrilor celulari ai spermatozoizilor).
ANSES relevă faptul că nu a putut „stabili o relaţie de cauzalitate între efectele biologice descrise la om sau animal şi eventuale efecte asupra sănătăţii”.
Cu privire la posibilitatea apariţiei de tumori cerebrale, unele studii epidemiologice publicate după 2009 indică „un posibil risc pentru cei care utilizează intensiv telefonul”. Însă relaţia de cauzalitate nu a fost demonstrată, potrivit agenţiei franceze.
În mai 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că utilizarea telefoanelor mobile ar trebui considerată „posibil cancerigenă pentru om”. În consecinţă, ANSES recomandă reducerea expunerii la unde, în speciale cele produse de telefoanele mobile, în special în cazul copiilor şi al utilizatorilor intensivi.
Întrebările privind efectele undelor electromagnetice asupra sănătăţii se înmulţesc odată cu utilizarea tot mai răspândită a tehnologiilor wireless, în special odată cu introducerea generaţiei a patra de tehnologie telefonică mobilă (4G).
Aceste tehnologii noi vor mări, probabil, expunerea populaţiei generale la undele electromagnetice, prin noi antene, sau a utilizatorilor, prin noi echipamente (smartphone-uri de ultimă generaţie, tablete, etc), notează France Presse.
Potrivit lui Dominique Gombert, un utilizator este intensiv atunci când vorbeşte peste 40 de minute pe zi.