UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Uniunea Naţională pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România (UNDIPPR) critică "lupta pe faţă împotriva învăţământului particular" şi "discriminarea" elevilor din şcolile private, după ce Guvernul a decis să amâne cu un an finanţarea învăţământului particular.
Romania TV
25 ian. 2013, 12:28
UNDIPPR: Se dă o luptă pe faţă împotriva învăţământului particular, rămas fără finanţare bugetară

Reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar din România solicită aplicarea Legii 283/2011, care prevede finanţare de la bugetul de stat şi pentru elevii din şcolile private.

Legea stipulează că, începând cu anul şcolar 2012/2013, finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat.

„În schimb, în 18 decembrie s-a aprobat Ordonanţa de Guvern nr. 92 prin care se amână finanţarea până la data de 31 decembrie 2013. Aceste reglementări arată clar că atitudinea României încalcă flagrant drepturile fundamentale garantate de UE”, a declarat, vineri, corspondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul de Administraţie al Colegiului Particular „Vasile Goldiş” din Arad, Romeo Trifa, care este şi membru în Consiliul director al UNDIPPR.

Potrivit surse citate, în Legea bugetului de stat pe anul 2012 se precizează că se alocă, pentru septembrie – decembrie anul trecut, suma de 30 de milioane de lei pentru finanţarea de bază din învăţământul particular şi confesional acreditat.

„Cu toate acestea, în luna noiembrie a anului trecut, ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, declara la Arad că nu sunt prevăzuţi banii în bugetul pentru anul 2012 aprobat de Guvernul precedent. Legea 293/2011 a bugetului combate această afirmaţie”, a declarat Trifa.

El se întreabă când va înceta „această discriminare” la care ar fi supuşi elevii din şcolile private.

„Luând în calcul măsurile Guvernului, se poate vedea clar lupta pe faţă împotriva învăţământului particular şi nu înţelegem de ce. Ne întrebăm până când se face această discriminare”, a spus Trifa.

Conducerea Colegiului particular din Arad a semnat şi o scrisoare adresată Parlamentul, respectiv Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României, prin care se solicită sprijin pentru aplicarea Legii 283/2011.

„Solicităm, conform legii, doar finanţarea de bază, diferenţa cheltuielilor urmând a fi suportată din resursele noastre financiare. În acest context, prin şcolarizarea în unităţi de învăţământ particulare se alocă mai puţini bani din buget decât dacă ar fi şcolarizaţi în unităţi de stat. Este deci o degrevare a bugetului naţional”, se arată în scrisoare.

Documentul mai arată că „fără un învăţământ privat, practic nu există o concurenţă reală în învăţământ, fapt care se vede clar în calitatea învăţământului la nivel naţional”.

„Învăţământul particular poate fi o alternativă viabilă la învăţământul de stat, din punctul de vedere al calităţii. Situaţia actuală a şcolilor particulare este una dezavantajată din start de o concurenţă neloială a statului. Elevii din instituţiile de învăţământ particular acreditat sunt discriminaţi de statul român prin neaplicarea măsurilor legale”, se mai arată în scrisoarea adresată Parlamentului.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, declara, în 16 noiembrie 2012, că învăţământul particular acreditat va beneficia de finanţare „per capita” în funcţie de bugetul care va fi aprobat pentru anul viitor, pentru că nici din acest an şcolar nu s-a respectat această prevedere legală.

Întrebată de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, dacă învăţământul particular va avea alocare bugetară din următorul an şcolar, cum prevede legislaţia referitoare la finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi, Ecaterina Andronescu declara că depinde de bugetul care va fi alocat învăţământului.

„Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat – n.r.) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014”, spunea Andronescu.

Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat „per capita”, Andronescu a răspuns că „ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare”.

Potrivit lui Andronescu, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii.

UNDIPPR a fost înfiinţată în anul 2000 şi reuneşte 218 şcoli private, având ca scop dezvoltarea învăţământului preuniversitar particular.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!