Experienţe desfăşurate de Emory University School of Medicine (Atlanta, SUA) în cadrul unui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature Neuroscience au pus în evidenţă faptul că un eveniment traumatizant ar putea afecta ADN-ul spermei şi modifica creierul şi comportamentul generaţiilor următoare, scrie 7sur7.be. Astfel, şoareci antrenaţi să evite un anumit miros le-ar fi transmis urmaşilor această aversiune. Cercetătorii consideră că rezultatele sunt foarte importante în studierea îndeosebi a fobiilor şi anxietăţii, scrie Agerpres.
După ce au determinat la şoareci teama de un miros asemănător cu cel al florilor de cireş, oamenii de ştiinţă au demonstrat că o parte din ADN-ul responsabil de sensibilitatea la acest miros a devenit mai activ în sperma acelor şoareci. Urmaşii direcţi ai primilor şoareci, ca şi generaţia următoare, s-au dovedit a fi atât de sensibili la mirosul florilor de cireş încât le evitau fără să le fi ştiut dinainte.
Concluzia studiului a fost că experienţele unui părinte, trăite chiar înainte de procreere, influenţează în mare măsură structura şi funcţia sistemului nervos la generaţiile următoare. Aceste descoperiri sunt deosebit de importante în ce priveşte abordarea fobiilor, anxietăţii şi tulburării de stres post-traumatic, oferind o dovadă convingătoare că o formă de memorie se poate transmite între generaţii, afirmă profesorul Marcus Pembrey de la University College din Londra.
„A sosit vremea ca cercetătorii din domeniul sănătăţii să se ocupe serios de reacţiile umane între generaţii. Cred că nu vom înţelege creşterea numărului de tulburări neuropsihice sau obezitatea, diabetul şi perturbările metabolice în general fără să adoptăm o abordare multigeneraţională„, a încheiat el.