Unele BOLI se pot agrava dacă mergi la MARE

Există o serie de boli endocrine pe care trebuie să le tratezi cu atenţie în perioada verii. Când temperaturile încep să urce în termometre la peste 35 grade, corpul nostru trece printr-un stres climatic, ce favorizează apariţia unor boli sau agravarea afecţiunilor deja existente.
Filip Stan
03 iul. 2014, 18:41
Unele BOLI se pot agrava dacă mergi la MARE

Printre afecţiunile influenţate în mod direct de temperatura de afară se numără bolile endocrine. Funcţionalitatea tiroidei este direct proporţională cu temperatura mediului, iar patologia endocrină este influenţată de temperaturile crescute. Tiroida este glanda care controlează tot corpul, iar îmbolnăvirea acesteia poate crea probleme majore, fiind responsabilă cu viteza de reacţie a metabolismului uman, scrie doctorulzilei.ro.

În cazul hipertiroidismului, temperaturile ridicate şi climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravarea afecţiunii. Acest lucru înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilaţii, tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice, accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnie, scădere în greutate. Astfel, nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii să meargă la mare şi dacă merg trebuie să-şi amplifice terapia medicamentoasă.

Citeşte şi Obiceiuri zilnice care afectează glanda tiroidă

Una din formele de hipertiroidism este boala Basedow în care sunt afectaţi şi globii oculari, atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever.

O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului). În acest caz orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută. Bolnavii nu trebuie să meargă la mare în perioada cu temperaturi ridicate.

Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, boala ce apare atunci când glanda tiroidă nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. În acest caz metabolismul este leneş, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.

Hipotiroidismul este o boală des întâlnită la noi în ţară, aproximativ 10% dintre femeile cu vârsta de peste 65 de ani prezentând simptomele acestei afecţiuni.

Dacă hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progresează, iar în unele cazuri evoluează într-o formă gravă a hipotiroidismului, numită mizedem. Din acest stadiu se poate ajunge la comă mixedemica, care poate fi declanşată la o infecţie, de expunere la frig, de un traumatism sau de ingerare de sedative.

Temperaturile mari favorizează umflarea picioarelor, căldura excesivă accentuând dilatarea vaselor de sânge.

Totodată, cele mai afectate de caniculă sunt persoanele supraponderale, cele cu insuficienţă circulatorie periferică sau care suferă de o boală renală.

Citeşte şi Top cele mai frecvente boli de vară la copii

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai