Până acum, se credea că Planeta Roşie nu are prea multă apă stocată în interiorul său, lucru ciudat, dat fiind că apa lichidă curgea la suprafaţa ei.
„Nu ştiam de ce interiorul planetei părea a fi atât de uscat. Noua cercetare ne oferă răspunsuri şi sugerează că vulcanii au fost vehiculul principal prin care apa ajungea la suprafaţă”, explică co-autorul studiului, Erik Hauri, de la Carnegie Institution of Washington.
Cercetătorii au examinat doi meteoriţi marţieni, formaţi în mantaua planetei, stratul aflat sub scoarţă. Aceste roci au ajuns pe Pământ în urmă cu circa 2,5 milioane de ani, după ce au fost „zburaţi” de pe Marte, în urma unui impact violent.
Folosind o tehnică specială, echipa a aflat că mantaua din care proveneau meteoriţii conţinea între 70 şi 300 părţi pe milion (ppm) de apă. Mantaua Pământului, prin comparaţie, conţine 50-300 ppm de apă.
Rezultatele sugerează că apa a ajuns la suprafaţă în trecutul îndepărtat. Sondele Spirit şi Opportunity, de la NASA, care au ajuns pe Planeta Roşie în 2004, au descoperit suficiente dovezi care arată că Marte era mai cald şi mai umed în urmă cu miliarde de ani.
Cei doi roboţi au găsit chiar şi dovezi ale unor sisteme hidrotermale antice, sugerând că unele zone de pe Planeta Roşie avea şi apă şi o sursă de energie – cele două ingrediente cheie pentru existenţa vieţii, aşa cum o cunoaştem noi.