Ungaria a blocat declarația comună a țărilor UE cu privire la mandatul internațional de arestare a lui Vladimir Putin, a anunțat diplomatul Josep Borrell, citat de Bloomberg. Totuși, Curtea Penală Internațională a început deja să-i aducă în fața justiției pe autorii crimelor de război din Ucraina, a mai transmis șeful Ministerului de Externe al UE.
Budapesta a refuzat să semneze declarația susținută de șefii instituțiilor europene. Relațiile apropiate dintre Ungaria, stat membru UE și NATO, respectiv Rusia, sunt binecunoscute. Viktor Orban a declarat în repetate rânduri că deciziile guvernului pe care-l reprezintă vor pune mereu pe primul plan interesul național.
Curtea de la Haga, nerecunoscută de Rusia, China și alte state ale lumii a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, dar și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Lvova Belova. Magistrații din Olanda susțin că cei menționați sunt vinovați de răpirea copiilor din Ucraina.
Oamenii regimului Volodimir Zelenski au declarat că cercetează în detaliu peste 16.000 de cazuri de deportare forțată în Federația Rusă, a minorilor rezidenți ai Ucrainei. Dintre aceștia, peste 300 ar fi fost retrimiși în Ucraina. În replică, rușii au anunțat prin intermediul lui Vasili Nebenzya, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, că Vladimir Putin nu a răpit copii din Ucraina și dimpotrivă, i-a salvat de război, fără a deveni astfel victime colaterale.
La nivelul UE, 26 de miniștri de Externe, printre care și Bogdan Aurescu, și-au exprimat susținerea față de decizia de la Haga. Singurul care s-a opus a fost Peter Szijjarto, diplomatul de la Budapesta.
Între timp, Rusia a reluat livrările de gaz către Republica Moldova, iar relațiile comerciale cu Turcia, stat membru NATO, se consolidează.