Ungaria a blocat declarația UE prin care Bruxellesul a vrut să salute decizia Curții de la Haga – arestarea lui Vladimir Putin

În urma deciziei Curții Europene de la Haga, mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin, liderii din Europa au vrut să întărească suportul pentru decizia magistraților de la Bruxelles printr-o declarație comună. Aceasta nu a avut succes, pentru că a fost blocată de Ungaria lui Viktor Orban. 
Filip Stan
21 mart. 2023, 11:51
Ungaria a blocat declarația UE prin care Bruxellesul a vrut să salute decizia Curții de la Haga - arestarea lui Vladimir Putin

Ungaria a blocat declarația comună a țărilor UE cu privire la mandatul internațional de arestare a lui Vladimir Putin, a anunțat diplomatul Josep Borrell, citat de Bloomberg. Totuși, Curtea Penală Internațională a început deja să-i aducă în fața justiției pe autorii crimelor de război din Ucraina, a mai transmis șeful Ministerului de Externe al UE.

Budapesta a refuzat să semneze declarația susținută de șefii instituțiilor europene. Relațiile apropiate dintre Ungaria, stat membru UE și NATO, respectiv Rusia, sunt binecunoscute. Viktor Orban a declarat în repetate rânduri că deciziile guvernului pe care-l reprezintă vor pune mereu pe primul plan interesul național.

 

Cum explică Rusia

 

Curtea de la Haga, nerecunoscută de Rusia, China și alte state ale lumii a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, dar și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Lvova Belova. Magistrații din Olanda susțin că cei menționați sunt vinovați de răpirea copiilor din Ucraina.

Oamenii regimului Volodimir Zelenski au declarat că cercetează în detaliu peste 16.000 de cazuri de deportare forțată în Federația Rusă, a minorilor rezidenți ai Ucrainei. Dintre aceștia, peste 300 ar fi fost retrimiși în Ucraina. În replică, rușii au anunțat prin intermediul lui Vasili Nebenzya, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, că Vladimir Putin nu a răpit copii din Ucraina și dimpotrivă, i-a salvat de război, fără a deveni astfel victime colaterale.

La nivelul UE, 26 de miniștri de Externe, printre care și Bogdan Aurescu, și-au exprimat susținerea față de decizia de la Haga. Singurul care s-a opus a fost Peter Szijjarto, diplomatul de la Budapesta.

Între timp, Rusia a reluat livrările de gaz către Republica Moldova, iar relațiile comerciale cu Turcia, stat membru NATO, se consolidează.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Întârzieri și probleme cu climatizarea trenurilor CFR din cauza valului de căldură
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!