Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care va intra în vigoare această măsură, dar a spus că aceasta va expira la sfârşitul lunii iunie.
Guvernul de la Budapesta şi-a exprimat speranţa că vor avea loc schimbări de reglementări la nivelul Uniunii Europene, inclusiv cele privind eliminarea taxelor de import pentru produsele ucrainene.
Polonia a anunţat la rândul ei, sâmbătă, mai devreme, decizia de a liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczyński.
Cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, lovind preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.
Acest lucru a creat o problemă politică pentru PiS într-un an electoral.
”Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a spus Kaczyński în cadrul convenţiei partidului PiS.
Lista acestor mărfuri va fi inclusă în regulamentul guvernamental şi există mărfuri ”de la cereale la produse cu miere, foarte, foarte multe lucruri”, a adăugat el.
”Suntem şi rămânem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem… Dar este datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, autorităţi bune, în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi, „, a afirmat Kaczyński.
Kaczyński a spus că Polonia este pregătită să înceapă discuţiile cu Ucraina pentru a soluţiona problema cerealelor, iar partea ucraineană a fost deja informată cu privire la deciziile guvernului polonez.
Separat de cele două țări, Slovacia a anunțat joi că interzice vânzarea pe piață a cerealele ucrainene, din cauza unor pesticide interzise în Uniunea Europeană, găsite în aceste produse, potrivit Digi 24.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia pe 13 aprilie, potrivit unui comunicat de presă. Decizia autorităților slovace a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina, cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.
Ministerul Agriculturii din Slovacia, împreună cu instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, care sunt deja depozitate în Slovacia, se mai arată în comunicat.
„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, potrivit sursei citate.
După ce invazia Rusiei în Ucraina a blocat o parte din porturile de la Marea Neagră, mari cantități de cereale din Ucraina, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au „inundat” piețele din Europa Centrală și de Est, din cauza dificultăților logistice de a fi exportate mai departe, suprasaturând piețele locale și afectând fermierii.
Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.
„Am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă.