Textul a fost adoptat cu sprijinul deputaţilor partidului Fidesz, condus de premierul conservator Viktor Orban, şi cei ai formaţiunii de extremă dreapta Jobbik. Opoziţia a votat împotrivă.
Fidesz, care dispune de o majoritate de două treimi în Parlament, a adoptat, începând din 2010, numeroase reforme considerate drept liberticide de către criticii săi, mai ales în domeniile presei, justiţiei şi drepturilor fundamentale.
Noua lege a fost elaborată ca o reacţie la evadarea a doi membri ai unei grupări mafiote suspectaţi de crime şi furturi. Pregătirea procesului celor doi depăşise limita legală a arestului preventiv în Ungaria, fixată la patru ani, iar cei doi erau plasaţi în detenţie la domiciliu din aprilie. Cei doi suspecţi au reuşit să fugă în octombrie şi au părăsit Ungaria, fiind însă arestaţi în Elveţia, potrivit Mediafax.
Un avocat celebru din Ungaria, György Magyar, a apreciat că noua lege este „complet contrară evoluţiei sistemului juridic european”. În opinia lui Magyar, singura ţară care prevede detenţia pe termen nelimitat este Belarus, un fost stat sovietic calificat adesea ca ultima dictatură din Europa.
Citeşte şi Extrema Dreaptă se extinde: Partidul ZORII UNGUREŞTI ia naştere în Ungaria
ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului „Comitetul Helsinki” a codamnat, de asemenea, o modificare a legii care „se împotriveşte nu doar Constituţiei, ci şi angajamentelor internaţionale ale Ungariei”.