„Viziunea Ungariei asupra migrației este clară și de neclintit: considerăm că imigrația ilegală este periculoasă. Din cauza imigrației ilegale, Europa se confruntă acum cu un nivel de amenințare teroristă fără precedent”, a afirmat șeful diplomației ungare într-o conferință de presă la Budapesta, după o reuniune cu miniștri sud-est-europeni.
Ca răspuns la criza din 2015, când mai mult de un milion de migranți și refugiați au sosit pe coastele Greciei și Italiei, Comisia Europeană — executivul UE — a instituit un controversat sistem de cote pentru repartizarea acestora între statele membre, programul în acest sens încetând la finele lui septembrie. În iunie a.c., în urma refuzului lor de a accepta acest mecanism al redistribuirii migranților, CE a declanșat împotriva Ungariei, Cehiei și Poloniei o procedură de infringement (încălcare a dreptului comunitar).
După ce Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o propunere de instituire a unor cote obligatorii permanente și automate de redistribuire a refugiaților în statele UE, Estonia, care deține președinția semestrială prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, a venit cu o propunere de compromis ce prevede ca executivul UE să stabilească proporția de solicitanți de azil care să fie preluați de fiecare dintre statele membre, în principal în funcție de populația și PIB-ul statelor, mecanism însoțit de un sistem de „avertizare precoce” în cazul în care într-un stat membru riscă să sosească un număr disproporționat de refugiați.
Or, potrivit ministrului ungar de externe, orice fel de „încurajare” de noi sosiri de migranți în Europa ar fi împotriva intereselor acesteia, iar singura soluție acceptabilă pentru Budapesta ar fi oprirea imigrației ilegale, de preferință cât mai departe de granițele Uniunii.
Peter Szijjarto a evocat pe de altă parte un „conflict fundamental și de nerezolvat” cu opiniile formulate într-un recent interviu de ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, care a îndemnat la instituirea unui mecanism legal de facilitare a imigrației în UE. Guvernul ungar vizează „oprirea imigrației”, în timp ce ministrul de externe al Luxemburgului „susține gestionarea ei”, a remarcat Szijjarto, potrivit Magyar Hirlap și MTI.
Șeful diplomației ungare a mai amintit cu acest prilej că țara sa a cheltuit „din banii contribuabililor ungari” 270 de miliarde de forinți (circa 860 milioane euro) pentru construcția gardului (antiimigrație ridicat la granița cu Serbia) și pentru apărarea granițelor. „Bruxellesul nu a contribuit la asta cu niciun forint. Atât despre solidaritate”, a conchis Szijjarto, citat de Magyar Hirlap și MTI.