Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie, afirmă Viktor Orban în scrisoare.
Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine definiţii neclare privind încălcarea normelor, asfel că pot apărea abuzuri politice.
Scrisoarea semnată de Viktor Orban le-a fost trimisă lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European, Ursulei von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene şi Guvernului Portugaliei, care va prelua în ianuarie Preşedinţia Consiliului UE.
Citeşte şi Coronavirus Ungaria: Viktor Orban anunţă măsuri drastice ce intră în vigoare de la miezul nopţii
Săptămâna trecută, Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat vineri că nu intenţionează să accepte mecanismul UE privind statul de drept.