Ungaria va fi nevoită să retragă treptat din ajutoarele pe care le oferă Ucrainei, din cauza scandalului provocat de administrația Volodimir Zelenski, ce presupune modificarea legislației cu privire la minoritățile naționale. Mesajul a fost transmis de Peter Szijjarto, ministrul de Externe de la Budapesta.
„Văd că, deşi a început un nou an, atitudinea de război nu se schimbă şi predomină aceeaşi atmosferă de război.
(…) Poziţia noastră este clară: este nevoie de pace, cât mai curând posibil. (…) Cu cât cineva se află mai departe de Ucraina din punct de vedere geografic, cu atât mai puţin simte în mod direct efectele războiului, prin urmare, este posibil să existe cu atât mai puţin angajament pentru obţinerea păcii cât mai curând posibil”, a comentat oficialul maghiar, la Bruxelles.
De asemenea, Guvernul de la Budapesta nu este de acord cu livrarea de arme lui Volodimir Zelenski, din moment ce conflictul trebuie tranșat cât mai rapid, potrivit lui Szijjarto.
„Orice decizie care ar putea duce la prelungirea sau potenţiala escaladare a războiului este împotriva intereselor noastre, de aceea, nu credem că este o idee bună să creştem livrările de arme, dar în acelaşi timp, nu împiedicăm implementarea deciziilor Uniunii Europene în acest sens”, a mai afirmat oficialul, potrivit presei internaționale.
Mai mult, reprezentantul premierului Viktor Orban în domeniul afacerilor externe a precizat că nu tolerează ca drepturile etnicilor maghiari din Ucraina sî fie încălcate.
„Este inadmisibil ca directori de şcoli şi profesori de naţionalitate maghiară să fie concediaţi brusc, în număr mare, fără nicio justificare, iar instituţiile să fie obligate la înlăturarea simbolurilor naţionale maghiare. Toate acestea sunt semne ale unui atac anti-maghiar grav, concentrat”, a avertizat politicianul.
În opinia Ungariei, în Ucraina se comit niște derapaje care ar trebui aspru sancționate de Uniunea Europeană.
„Toate aceste lucruri sunt inacceptabile, iar în acest sens, măsuri ar trebui luate nu numai de către noi, maghiarii, ci şi de către Uniunea Europeană. Este inadmisibil să susţii că aceasta este o problemă bilaterală.
Atacurile concentrate care au loc împotriva maghiarilor şi măsurile anti-maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinul Ucrainei.
Prin urmare, ne aşteptăm ca Ucraina să respecte drepturile comunităţii naţionale maghiare, (…) şi ne aşteptăm, de asemenea, ca şi Uniunea Europeană să acţioneze în acest sens”, a adăugat Szijjártó.
La început de an, UE a acordat încă 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Ucraina. De asemenea, a mai alocat 45 de milioane de euro pentru instructajul militarilor ucraineni în UE. Mai mult, 3,6 miliarde de euro vor fi alocate Ucrainei din Fondul European pentru Pace (EPF).
Până în prezent, instituțiile europene nu au oferit o reacție fermă cu privire la proiectul „minorităților naționale”, la câteva săptămâni de când acesta nu a fost adoptat.