Guterres a sugerat că potenţialul imigraţiei ar putea fi valorificat pentru a stimula economia, pentru a reduce diferenţele economice şi pentru a crea o legătură între societăţi.
În replică, Szijjarto a subliniat că imigraţia ar trebui oprită, nu susţinută. „Este uimitor faptul că liderul ONU a prezentat o viziune pozitivă asupra imigraţiei fără a exista un consens în rândul membrilor ONU. Mai mulţi membri ai ONU au o opinie contrară. Ungaria se opune dorinţei secretarului general al ONU de a vedea că guvernele susţin imigraţia şi condamnă declaraţiile făcute de către acesta, din postura de stat membru al ONU”, a transmis şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Peter Szijjarto consideră că Antonio Guterres a vrut să transmită ideea unui „plan ambiţios de a primi imigranţi: planul lui George Soros de a trimite sute de mii sau milioane de imigranţi în Europa”. „Poziţia guvernului maghiar este că imigraţia este un lucru rău şi periculos. În ultimii doi ani şi jumătate, aproape 30 de atacuri teroriste au avut loc în Europa, în care au murit oameni nevinovaţi”, a mai spus ministrul ungar de Externe, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Guvernul Ungariei urmăreşte organizaţiile care promovează migraţia ilegală
În luna februarie, Parlamentul Ungariei va vota proiectul de lege privind combaterea migraţiei ilegale şi consolidarea securităţii la frontiere. Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban susţine că singurul obiectiv al măsurilor este siguranţa naţională, iar acestea nu au un caracter antisemit.
Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. În hotărârea luată la 6 septembrie, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia, potrivit Mediafax.
Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, susţine că Executivul comunitar a reînnoit presiunea asupra Ungariei prin trimiterea în instanţă a chestiunii imigranţilor. Potrivit Fidesz, cotele obligatorii ar face parte din aşa-numitul „Plan Soros”, prin implicarea organizaţiilor asociate cu miliardarul ungaro-american George Soros în programul privind redistribuirea imigranţilor în statele membre.