Propunerea comună de rezoluţie a fost depusă de către Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, grupul Verzilor şi Stânga Unită Europeană (GUE) şi a venit imediat după decizia Ungariei de a aproba o lege controversată privind închiderea Universităţii Central Europene din Budapesta.
Potrivit documentului, situaţia actuală din Ungaria „reprezintă un risc evident privind încălcarea valorilor europene, care justifică lansarea procedurii pentru Articolul 7”. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situaţia din Ungaria.
Rezoluţia, adoptată cu 393 de voturi pentru, 221 împotrivă şi 64 de abţineri, arată că evoluţiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o „ameninţare sistemică la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale”.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene nu a mai fost invocat niciodată şi prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru în Consiliul European.
Parlamentul European solicită guvernului ungar să suspende modificările aduse Legii învăţământului superior şi cere Comisiei Europene să „monitorizeze cu stricteţe” utilizarea fondurilor UE de către guvernul de la Budapesta. De asemenea, lista presupuselor infracţiuni comise de guvernul Ungariei în ultimii ani include atacuri împotriva „organizaţiilor societăţii civile şi apărătorilor drepturilor omului, drepturilor solicitanţilor de azil, libertăţii de asociere, libertăţii de exprimare, pluralismului mass-media”.
Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în instituţiile comunitare va intra în vigoare dacă patru cincimi dintre membrii Consiliului European vor vota în favoarea adoptării acesteia.