Ungaria – o problemă pentru Europa?

Ungaria, cea încăpută pe mâna premierului Viktor Orban, rămâne o problemă reală pentru Europa şi chiar pentru ea însăşi. În timp ce marţi Comisia Europeană se hotăra asupra anunţatei declanşări a procedurii de infringement, de sancţionare a Budapestei, pentru încălcări ale tratatelor UE, cauza maghiară ridica deopotrivă probleme de principiu şi de amănunt.
Romania TV
18 ian. 2012, 16:26
Ungaria - o problemă pentru Europa?

În ajunul deciziei Comisiei Europene, guvernul de la Budapesta nu s-a arătat dispus să-şi schimbe realmente controversatele decizii legislative. Decizii pe care, în pofida previzibilelor critici şi condamnări europene, le impusese cu uşurinţă, graţie majorităţii absolute care susţine executivul, în parlament.

 

Or, conform articolului 258 al modului de procedură al UE, care e parte a Tratatului de la Lisabona, Comunitatea poate deschide o acţiune de pedepsire a unui stat membru, dacă e convinsă că ţara cu pricina şi-a încălcat angajamentele. Dacă, bunăoară, a violat directivele UE sau nu aplică reglementările comunitare.

 

Constatarea unor astfel de încălcări e urmată de regulă de o procedură preliminară, în timpul căreia statul împricinat e angajat într-un dialog astfel încât să i se dea şansa de a înţelege unde şi cum a greşit şi de a reveni asupra erorilor sale, corectându-le.

 

Dacă statul vizat nu reacţionează adecvat, se trece la traducerea lui în judecată, în faţa Curţii Europene de Justiţie din Luxemburg. Dacă judecătorii constată la rândul lor o încălcare a Tratatelor Europene se procedează la amendarea statului în culpă. Suma o fixează aceiaşi judecători europeni.

 

Curtea s-a ocupat, din 1952 încoace, de peste 3.500 de asemenea încălcări, cele mai multe iniţiate împotriva Italiei, aflată de 600 de ori în colimator. Urmează pe lista celor mai frecvente încălcări ale legislaţiei europene Franţa şi Spania, care i-au pus la treabă pe judecătorii din Luxemburg de 400 de ori.

 

Ungaria n-a figurat în dosarele de pe mesele lor de lucru decât de 9 ori, ceea ce însă nu-i foarte puţin dacă se ţine cont de faptul că Budapesta a aderat relativ recent la UE.

 

În cazul în speţă Comisia Europeană şi-a manifestat iritarea iscată de restructurarea Băncii Centrale a Ungariei, care şi-a pierdut independenţa. Nemulţumiri provoacă şi reformarea aparatului judiciar, prin reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor, menită să confere puterii capacitatea de a modifica arbitrar componenţa Curţii Constituţionale maghiare. Şeful CE Jose Manuel Barroso şi premierul ungar Viktor OrbanŞeful CE Jose Manuel Barroso şi premierul ungar Viktor OrbanÎn fine, Comisia a criticat şi modificarea autorităţii pentru protecţia datelor de la Budapesta, care, conform voinţei lui Orban şi a partidului său şi-a pierdut, la rândul ei, independenţa.

 

E vorba aici, nota bene, nu doar de marginale încălcări de regulamente ci de violarea unor valori europene de bază. Valori, pe care Comisia de altfel n-a întârziat să le evoce, trimiţând la articolul doi al Tratatului asupra UE, care vizează respectarea principiilor democraţiei şi statului de drept, libertatea presei şi drepturile fundamentale ale omului.

 

Pe de altă parte, Comisia Europeană n-are o mână prea bună în astfel de situaţii. La începutul anilor 2000, elita vesteuropeană a încercat să obţină o revenire pe linia de plutire democratică a Austriei, care se făcuse vinovată de un amplu derapaj ultranaţionalist prin includerea lui Haider şi a formaţiunii sale extremiste de dreapta la guvernare. Invocarea articolului 7 al tratatului UE şi izolarea parţială a Austriei n-au dat câtuşi de puţin roadele scontate. Dimpotrivă, demersurile menite să-l marginalizeze pe Haider au dat greş într-o manieră jalnică, fără ca democraţia austriacă să dispară definitiv şi irevocabil, cum s-au temut mulţi.

 

Net mai întemeiată e speranţa analiştilor care consideră că Ungaria şi-ar putea îndrepta comportamentul nedemocratic, forţată fiind de precara ei situaţie economică ce reclamă rapidul ajutor al UE şi al FMI. Chiar dacă neacordarea de credite nu face parte din procedura de infringement, ea s-ar putea dovedi net mai eficientă decât aparatul birocratic, foarte greoi al UE.

 

Încă şi mai plină de efect e masiva prejudiciere a imaginii Ungariei în presa occidentală. Ca ţară care a contribuit decisiv la demolarea Zidului Berlinului prin decizia regimului comunist de la Budapesta de a da drumul zecilor de mii de turişti estgermani aflaţi în drum spre vest, Ungaria s-a bucurat timp de două decenii de o presă extrem de bună în Germania. Această epocă pare să fi trecut definitiv. Citește articolul

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașele din România unde meteorologii anunță ninsori. Zilele cu zăpadă din ianuarie
Capital.ro
Cutremur pentru Călin Georgescu. Decizia luată în interiorul Bisericii Ortodoxe: Nu pot să cred!
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
INTERVIU Ce s-a întâmplat după Decembrie 1989. Procuror în Dosarul Revoluției: „Acțiunile noii puteri filo-sovietice nu au avut nimic de-a face cu democrația“
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Se știe tot ce se va tăia în 2025. Niciun român nu scapă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
El este Vladimir, tânărul în vârstă de 23 de ani, găsit mort pe marginea drumului! Victima provenea dintr-o familie respectată din Vaslui
Cancan.ro
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
StirileBZI
Veste proastă pentru fumători! Se scumpesc țigările de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
El este Vladimir, tânărul găsit fără suflare pe marginea drumului, la ieșire din Vaslui. Avea 23 de ani și provenea dintr-o familie bună. Povestea misterioasă din spatele morții
substantial.ro
Salariile bugetarilor din 2025, înghețate la nivelul din noiembrie 2024
MediaFlux
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două meserii care ne feresc de o boală necruțătoare