Ungaria riscă tăierea fondurilor europene. Ursula von der Leyen anunţă azi dacă va fi declanşată procedura, la doar două zile după ce Viktor Orban a câştigat alegerile

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, ar trebui să anunţe, marţi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European că procedura privind statul de drept împotriva Ungariei va fi lansată peste două săptămâni.
Filip Stan
05 apr. 2022, 14:10
Ungaria riscă tăierea fondurilor europene. Ursula von der Leyen anunţă azi dacă va fi declanşată procedura, la doar două zile după ce Viktor Orban a câştigat alegerile

În aceste condiţii, Ungaria riscă tăierea fondurilor europene. Grupul condus de Ursula von der Leyen va viza de această dată doar Guvernul de la Budapesta şi nu se va ocupa deocamdată de Polonia, relatează publicaţia Népszava, care citează surse europene.

Procesul va dura aproape şase-opt luni, iar la finalul acestuia, fondurile europene ar putea fi recuperate sau retrase din Ungaria în cazul în care se consideră că aceasta a adus prejudicii bugetului Uniunii Europene prin încălcarea standardelor statului de drept, notează G4media.

Citeşte şi: Rezultate alegeri Ungaria 2022. Viktor Orban își păstrează fotoliul de premier: ”Victoria noastră se vede de pe lună”

Ce implică tăierea fondurilor europene. Semnalul de alarmă tras de şefa Comisiei Europene

Retragerea banilor europeni se poate aplica atât din bugetul UE, cât şi din fondul de redresare. Deşi Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a negat că decizia sa a fost adoptată pe considerente politice, era de așteptat ca procedura privind statul de drept să fie aplicată abia după alegerile parlamentare din Ungaria, notează sursa citată.

Potrivit presei din Ungaria, colegiul comisarilor este foarte îngrijorat de faptul că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate în Ungaria și că corupția la nivel înalt rămâne nepedepsită.

Într-o scrisoare trimisă Guvernului condus de Viktor Orban în 2021, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ridicat obiecții cu privire la achizițiile publice și la funcționarea independentă a organelor judiciare, precum Procuratura.

Citeşte şi: Viktor Orban, discurs furibund după câștigarea alegerilor: Volodimir Zelenski și ”alți birocrați de la Bruxelles”, numiți adversari de premierul Ungariei

În consecinţă, CEJ a cerut informații privind cazurile și practicile care au ridicat suspiciuni de folosire neregulamentară și neautorizată a fondurilor europene. Guvernul de la Budapesta a reacţionat abia anul acesta, la câteva zile după termenul limită, însă nu ar fi răspuns așteptărilor Comisiei Europene.

O decizie oficială privind lansarea oficială a procedurii privind statul de drept va fi luată în cadrul unei reuniuni a grupului de comisari care va avea loc peste două săptămâni.

Regulamentul, cunoscut în întregime sub denumirea de „regulamentul general de condiționalitate privind protecția bugetului UE”, este în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar nu a fost încă aplicat nicăieri, întrucât factorii de decizie au așteptat o hotărâre judecătorească privind legalitatea regulamentului.

Încă de la început, cele două ținte principale ale regulamentului au fost Ungaria și Polonia, două state membre despre care criticii spun că încalcă în mod sistematic valorile și standardele UE.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!