Premierul de la Budapesta încearcă să abordeze o poziție de echilibru, pe fondul recesiunii și a războiului ruso-ucrainean. După ce a câștigat categoric alegerile parlamentare, Viktor Orban, împreună cu Fidesz, promit punerea interesului național pe primul loc, în ciuda presiunilor de la Comisia Europeană, instituție în fruntea căreia se află politicianul german Ursula von der Leyen.
În această săptămână, Ungaria și-a întărit poziția față de Rusia. Consilierul politic al premierului Viktor Orban, Balazs Orban (n.r. – fără legătură de rudenie cu premierul), a anunțat că Uniunea Europeană trebuie să înceteze adoptarea de sancțiuni împotriva Rusiei. Mai mult, UE ar trebui să facă eforturi pentru o încetare a focului și să demareze negocierile pentru pace, a transmis joi, 23 iunie, oficialul maghiar.
Balazs Orban a atenționat să adoptarea de noi sancțiuni din partea UE va avea efect de recul. Astfel, blocul comunitar va fi lovit aspru, în timp ce Rusia va rămâne intactă.
„La finalul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război, din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancționare”, a punctat Balazs Orban, potrivit presei internaționale.
Ungaria continuă să deruleze parteneriate cu UE, dar și cu Rusia. Politicienii de la Budapesta au contracte încheiate cu Vladimir Putin pentru gaz și petrol. În plus, rușii construiesc un reactor nuclear pe teritoriul maghiarilor.
Anunțul lui Balazs Orban a fost făcut după ce Ungaria s-a opus categoric pachetului de sancțiuni europene anti-Moscova, ce implica inclusiv un embargo pentru importurile de petrol. Totuși, Viktor Orban a reușit să negocieze exceptarea.
„În prezent, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât ne aflăm într-o stare mai proastă. Iar ruşii? Da, îi doare şi pe ei, dar supravieţuiesc. Şi, ceea ce este şi mai grav, continuă în Ucraina”, a mai transmis Balazs Orban.
„Am ajuns într-un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem nişte realizări, dar dacă vom continua la fel, conform unei gândiri rezonabile, va sfârşi prost pentru Europa. Deci trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetare a focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a mai transmis oficialul de la Budapesta.
Între timp, confruntarea inegală din Ucraina se îndreaptă către scenariul previzibil. Rusia câștigă din ce în ce mai mult teren. Donbasul e al lui Vladimir Putin, iar Volodimir Zelenski amenință cu contraofensiva, în baza armelor livrate de SUA și Europa.