În conferința sa de presă săptămânală, Lazar a afirmat că, după ridicarea gardului de la frontierele Ungariei cu Serbia și Croația, mai puțin de 20 de persoane au încercat să intre pe teritoriul ungar în fiecare zi.
Guvernul de la Budapesta consideră că migrația ilegală și terorismul sunt chestiuni inseparabile și, la summitul UE-Turcia ce va avea loc duminică la Bruxelles, Ungaria își va exprima disponibilitatea de a coopera intens pentru protejarea Europei ‘în această situație de război’, a spus Lazar, referindu-se implicit la contextul creat după atentatele teroriste de la Paris, din 13 noiembrie.
‘Există semnale de avertizare că migranții ilegali nu pot fi integrați în statele membre ale UE. Ungaria nu vrea imigranți și în schimb va remedia problemele legate de piața forței de muncă cu ungurii de peste hotare. Ungaria a făcut eforturi pentru integrarea populației rome timp de 600 de ani. Cum am putea integra pe cineva care nu este dintre noi?’, a adăugat oficialul ungar, potrivit Agerpres.
El a reafirmat opoziția Budapestei față sistemul de redistribuire a migranților pe baza unor cote obligatorii, propunere prezentată de Comisia Europeană și susținută inițial mai ales de Germania.
‘Ungaria propune consolidarea frontierelor externe, întărirea securității, reorganizarea sistemului Schengen și a regulamentelor Dublin, consolidarea competențelor la nivel național și o relație ‘corectă’ cu Rusia, care ar putea ajuta în această situație’, a accentuat reprezentantul executivului de la Budapesta.
La summitul UE-Turcia de la Bruxelles, Ungaria va fi reprezentată de premierul Viktor Orban.