‘Suntem gata să ridicăm o barieră tehnică și la frontiera cu România; astăzi există o șansă semnificativă ca acest lucru să nu poată fi evitat’, a afirmat Janos Lazar într-o conferință de presă.
El a menționat că țările din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia) respectă propunerea ca fluxul de migranți să fie în primul rând gestionat la granițele Greciei.
‘Dezbaterea reală se referă la a vedea dacă ajutăm țările din Balcani sau nu’, a spus Janos Lazar, adăugând că dacă nu ar exista o a doua linie de apărare între Grecia și granița Schengen, atunci Europa ar lăsa statele din Balcani pe cont propriu.
Citeşte şi Guvernul Sloveniei pune armata la graniţă pentru a controla migranţii
În urmă cu o săptămână, Janos Lazar afirma că Ungaria se așteaptă la sosirea unui nou val masiv de migranți pe ruta balcanică odată cu venirea primăverii și prin urmare este pregătită să ridice un gard și la granița cu România, după modelul celor deja ridicate la frontierele cu Serbia și Croația. El menționa că Ungaria are constant consultări pe tema migrației cu țările vecine, inclusiv cu România, la fel cum procedează și Turcia cu Uniunea Europeană.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), de la începutul anului până pe 14 februarie, numărul migranților și refugiaților sosiți în Europa a ajuns la 84.320, dintre care 78.333 au sosit pe insule grecești venind dinspre Turcia, iar 5.987 au sosit în Italia pe ruta central-mediteraneană.