Tamas Menczer a susţinut că există trei astfel de acorduri precedente între cele două ţări şi s-a declarat contrariat de poziţia recentă a SUA, potrivit căreia guvernul federal nu a avut nicio autoritate în ceea ce priveşte acordurile de cooperare în domeniul educaţiei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe a adăugat că Ungaria aşteaptă ca Statele Unite să numească un negociator-şef în cazul Universităţii Central Europene.
Miercuri, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene.
Rezoluţia a venit imediat după decizia Ungariei de a aproba o lege controversată privind închiderea Universităţii Central Europene din Budapesta. Potrivit europarlamentarilor, evoluţiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o „ameninţare sistemică la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale”.
Citeşte şi Parlamentul European ar putea cere SUSPENDAREA drepturilor de vot ale Ungariei în Uniunea Europeană
În luna aprilie, Parlamentul Ungariei a adoptat un pachet de amendamente la legea învăţământului superior, în urma cărora Universitatea Central Europeană, fondată de omul de afaceri american George Soros, nu va mai putea să funcţioneze la Budapesta.
Legea ungară stipulează că universităţile străine care operează în Ungaria trebuie, de asemenea, să desfăşoare activităţi educaţionale în ţările lor de origine şi trebuie semnat un acord interguvernamental pentru a le reglementa operaţiunile.