„Cred că toţi cetăţenii Europei au azi datoria să înţeleagă că UE se află într-un moment de răscruce, când trebuie să alegem între libertăţi şi drepturi cetăţeneşti şi nevoia de siguranţă, când trebuie să înţelegem care este diferenţa între o atitudine deschisă către multiculturalitate sau o atitudine întoarsă către noi în care Europa se transformă din spaţiu al libertăţilor într-o fortăreaţă.
Este un moment critic pentru gândirea europeană, ca şi pentru viitorul construcţiei europene în ansamblu. Nu vom putea evolua în calitate de continent unit şi supus aceloraşi norme ale convieţuirii, aşa cum sunt ele generate de modernitate în cazul în care ne vom schimba atitudinea faţă de diferenţa etnică, faţă de diferenţa confesională, în situaţia în care vom deveni restrictivi cu libertăţile cetăţeneşti, cu drepturile noastre de zi cu zi”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Agerpres, referinduş-se la atacul de miercuri de la Paris, când 12 oameni au murit.
MRU a subliniat şi faptul că nu doar cei implicaţi în conducerile ţărilor europene, ci toţi cetăţenii ar trebui să facă dovada, într-un efort colectiv, a seriozităţii pe care o au faţă de principii.
„Şi eu cred că principiile trec peste ceea ce înseamnă un eveniment atât de tragic, un atac atât de tragic şi de dureros. Cred că este pentru prima dată când constatăm că întreaga construcţie europeană, procesul de integrare europeană cere şi sacrificii, dureroase, umane”, a spus Ungureanu.
Consilierul a amintit cu această ocazie şi despre faptul că pachetul de legi privind siguranţa naţională nu a fost actualizat de multă vreme ani şi a spus că este „nepermis că actele respective zac de ani de zile în sertarele Parlamentului”.
„Cred că în momentul acesta ar fi util pentru clasa politică românească chiar să reflecte asupra motivelor care au dus la întârzierea nepermis de mare a tratării parlamentare a pachetului de legi referitor la siguranţa naţională. Suntem într-o situaţie paradoxală. (…) Iată sunt deja ani buni de când pachetul de legi referitor la siguranţa naţională zace uitat pe undeva prin sertarele Parlamentului. Este nepermis acest lucru. Serviciile de informaţii, legea cadru a siguranţei naţionale sunt în bună măsură neadaptate contextului actual şi acest lucru creează pe lângă echivoc şi posibilitatea abuzului”, a spus Ungureanu.
Întrebat dacă ar reveni la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, Ungureanu a declarat că indiferent de poziţia pe care o va ocupa „va face tot ceea ce îi va stă în putinţă pentru a întări statul român şi pentru a conferi României statura pe care o merită”.
Mihai Răzvan Ungureanu a participat vineri la dezbaterea „România şi perspectivele proiectului european”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL şi găzduită de Universitatea Babeş-Bolyai.