„În şedinţele coaliţiei am spus că atunci când reprezentanţii acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Târgu Mureş, Guvernul va reacţiona în funcţie de acest punct de vedere, iar ieri (luni-n.r.) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Soluţia tehnică posibilă trebuie să respecte Legea învăţământului, principiul autonomiei universitare şi multiculturalitatea”, a spus Ungureanu, precizând că el este un premier independent care conduce un guvern politic.
Premierul a arătat totodată că a dorit ca, alături de limba maghiară şi cea engleză, universitatea din Târgu Mureş să asigure predarea şi în limba germană, dar că pentru aplicarea acestei măsuri există în prezent unele „impedimente”.
„Sper ca, la un moment dat, să înţelegem multiculturalitatea şi prin limba germană”, a spus ungureanu.
El a confirmat totodată că Executivul va adopta, marţi, doar în prim lectură hotărârea privind înfiinţarea liniei maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş şi că actul normativ va fi prezentat în dezbatere publică timp de zece zile.
Proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş urmează să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.
Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi, completată în premieră cu o categorie denumită „proiecte urgente”, astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.
Parlamentarii UDMR nu participă la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.