„Apropo de Cupru Min şi de vânzări, domnul Ponta are norocul de a avea în preajma domniei sale, la distanţe mai mici sau mai mari, doi foşti prim-miniştri, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. Domnule, nu costă nimic să iei un sfat bun dintr-o parte şi dintr-alta, dacă tot ne pregătim, undeva într-un viitor, să administrăm nişte probleme, măcar să citim un pic„, a spus Ungureanu marţi seara, la Realitatea TV, citat de Mediafax.
Întrebat ce i-ar spune lui Ponta cei doi foşti premieri, actualul şef al Guvernului a răspuns: „Înapoi la şcoală!”.
„Înapoi la şcoală, ca să nu mai facem greşeli, pentru că nu este bine ca oameni tineri, care au conştiinţă, să amestece Holocaustul, să nu ne vindem ţara… Asta cu Holocaustul nu este în cazul domnului preşedinte Ponta, dar mă refer la o generaţie care, din când în când, are greşeli de exprimare, care în spate poate să ascundă nişte fracturi ale cunoaşterii, iar din ignoranţă uneori pot să iasă monştri. Mie de asta mi-e frică, iar eu am încredere în Ponta, am toată încrederea că domnia sa trebuie să crească politic, rectiliniu şi fără probleme. Aşadar, raţionamente înainte de concluzie”, a spus Ungureanu.
Întrebat dacă nu cumva are mai multă încredere în Ponta mai multă decât are acesta şi Crin Antonescu în el, Ungureanu a răspuns: „Probabil ne înşelăm şi unul şi altul”.
În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură pregătită de opoziţie pentru decizia Guvernului de a înfiinţa linii maghiare la UMF Târgu Mureş, premierul a arătat că este una împotriva legii şi chiar a cadrelor didactice din această universitate.
„Va fi pentru prima dată când cineva vine cu o moţiune în Parlament pentru că cineva a respectat legea. Ei mai au timp să se gândească. Rezultatul moţiunii poate fi pozitiv sau negativ. Cade sau rămâne. E o problemă intelectuală pentru cine o pune. Nu ştiu dacă e o problemă parlamentară. Ţin să-i spun domnului Ponta, pentru că vreau să mă ţină bine minte. Domnul profesor Azamfirei, de la UMF Tg. Mureş a scris ministrului Baba o scrisoare. Moţiunea cui se adresează? Este şi împotriva cadrelor didactice de la UMF?”, a explicat Ungureanu.
Premierul a mai spus în aceeaşi emisiune că acuzaţiile lansate la adresa Guvernului de Victor Ponta denotă o lipsă de responsabilitate a propriilor cuvinte, fapt criticabil pentru „un politician în formare”, dar şi ipocrizie.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, luni, că mandatul Guvernului Ungureanu nu are legătură nici cu interesele ţării noastre, nici cu interesele de partid ale PDL, UNPR, UDMR, ci cu interese externe României, legate de transferul a ceea ce a mai rămas din resursele naturale în mâini necunoscute.
Ponta a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, că există o acţiune „tot mai accentuată a Guvernului Ungureanu de înstrăinare din patrimoniul naţional a resurselor naturale şi energetice”, social-democratul apreciind că acesta este „lucrul cel mai grav”.
„În această săptămână, trei acţiuni consecutive făcute în mod conspirativ care se practică dacă eşti şeful unui serviciu de informaţii au avut loc”, a spus Ponta.
El a precizat că este vorba despre „vânzarea unui pachet de acţiuni la Transelectrica cu 37 de milioane de euro, în condiţiile în care 50 de milioane de euro sunt investiţi doar pentru modernizarea unei singure staţii de transformare (…); vânzarea rezervei naţionale de cupru, una din cele mai mari din Europa, pentru o sumă simbolică – s-a pornit de la 60, s-a ajuns la 200 de milioane – către o companie a cărei origine probabil doar SIE o cunoaşte cu adevărat; descoperirea de către presă a unor noi concesiuni privind exploatarea gazelor de şist”.
„Urmează în mod sigur, pentru că probabil că acesta este mandatul Guvernului Ungureanu, vânzarea Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Tarom, SNCFR, ce ne-a mai rămas de vândut”, a spus Ponta.
El a explicat că, în aceste condiţii, USL constată tot mai mult că „mandatul Guvernului Ungureanu este un mandat care nu are legătură nici cu interesele României, şi, se pare, nici cu interesele de partid ale PDL, UNPR, UDMR, ci are legătură cu interese externe României, şi care trebuie să se finalizeze în noiembrie, prin transferul a ceea ce a mai rămas din resursele naturale ale României în mâini necunoscute pentru publicul larg”.