„Constituţia are un singur text. Domnul Ponta în mod evident nu a citit Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene, deşi vrea să se ducă la Bruxelles. Am impresia că nu ştie unde vrea să se ducă, pentru că dânsul face o confuzie persistentă între Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene. Ştiu că nu-i uşor să înţelegi lucrurile astea, dar un prim-ministru e dator s-o facă! Aşa că dacă vrea să se ducă, o să facă un rău României, punând statul român şi naţiunea română într-o situaţie jenantă!”, a spus Ungureanu.
Acesta îl acuză pe premier că încearcă să transfere problemele politicii externe în disputele politice interne. „Nu văd de ce şi pe ce bază îşi doreşte Victor Ponta să meargă la Bruxelles, doar dacă înţelegem că toată această obrăznicie continuă e de fapt un mijloc de a-l irita pe preşedinte, de a provoca un conflict şi de a obţine câştiguri de imagine, în concepţia primului-ministru”, crede europarlamentarul PDL.
Poziţia externă a României este fragilizată nu doar de disputa pe reprezentarea la Consiliul European, că şi de discuţiile despre suspendarea preşedintelui „Am ajuns într-o zonă foarte periculoasă. Suntem probabil singura ţară din Europa, în care o suspendare e anunţată de luni şi luni de zile. Cu alte cuvinte, cineva a hotărât că altcineva va greşi. E ca şi cum ai fi amendat pe stradă de Poliţie, pentru că Poliţia a hotărât că vei greşi peste trei zile. A declara din timp că-l vei suspenda pe preşedintele României este o aberaţie extraordinară!”, a conchis Ungureanu.
Parlamentul a tranşat marţi disputa Ponta-Băsescu pe reprezentarea la Consiliul European. Aleşii au adoptat declaraţia propusă de USL, potrivit căreia premierul Victor Ponta trebuie să reprezinte România la Consiliul European. USL şi PDL au venit fiecare cu câte o declaraţie: primii pentru trimiterea lui Ponta la Bruxelles, ultimii pentru Traian Băsescu. A câştigat Ponta. UDMR a votat în favoarea premierului. Următorul Consiliu European este programat pentru 28 iunie.
Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie. „Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012”, se arată în declaraţie.
Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, „Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate”.
Declaraţia propusă de USL concluzionează că având în vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, „precum situaţia economică din UE, adoptarea unor măsuri economice şi sociale, precum şi continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020”, „Parlamentul României consideră că primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie 2012”.