Mihai Răzvan Ungureanu conduce un guvern alcătuit din miniştri ai Partidului Democrat Liberal, dar continuă să susţină că face din Partidul Naţional Liberal.
„Bineînţeles, nu sunt în activitatea militantă a partidului, dar nu am părăsit PNL-ul. E adevărat, nu-mi mai plătesc cotizaţia, dar sunt în continuare membru autosuspendat. Aştept să fiu invitat la o şedinţă a Biroului Permanent al Partidului Naţional Liberal. Nu am niciun motiv să demisionez din PNL„, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu la B1 TV.
Totodată, el a ţinut să-i răspundă preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a folosit o serie de epitete critice la adresa sa: „Toată această aglomerare de epitete: jalnic, ridicol, pervers, lansate de domnul Antonescu, se interpretează în cheia unei temeri„.
Întrebat despre celălalt lider al USL, Victor Ponta, premierul a spus: „ne cunoaştem”. „De ce l-am căutat la telefon pe Ponta: pe 25 aprilie se fac 7 ani de când s-a semnat tratatul de aderare la UE şi ne vizitează preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Este un distins profesor şi un influent reprezentant al UE. Va avea o întâlnire cu preşedintele şi va merge în Parlament să se adreseze Parlamentului României pe teme legate de Europa. E nevoie ca opoziţia şi puterea să se găsească în plenul Parlamentului”, a explicat premeirul.
Pentru a exemplifica relaţia domniei sale cu liderul PSD Victor Ponta, premierul a spus o anecdotă: „Schiller şi Herder sunt întrebaţi dacă se cunosc şi apoi fiecare în parte despre celălalt. Schiller a fost întrebat: Ce părere ai despre Herder: este un măgar, un nesimţit etc. Herder a fost întrebat ce părere are despre Schiller. Răspunsul lui a fost: Este un domn, un intelectual etc. Atunci, persoana care i-a întrebat pe amândoi i-a spus lui Herder: Păi, Schiller a s pus despre dumneata exact opusul. Herder a răspuns: E clar! Miniţim amândoi!”
Mihai Răvan Ungureanu, despre Băsescu
Într-o declaraţie făcută la B1 TV, premierul a explicat cum a decurs numirea sa în funcţia de prim-ministru: „A fost un telefon de la Traian Băsescu. Am avut o discuţie serioasă, întâlniri, timpi de gândire, întrebări grele din ambele părţi, inclusiv din partea mea. Apoi a mai fost o discuţie la începutul acestui an„. De asemenea, Mihai Ungureanu a spus că propunerea venită din partea şefului statului nu a fost una de genul „vrei sau nu vrei această funcţie”, ci a venit ca o întrebare: „Nu consimţi să participi la un efort care te priveşte şi pe tine ca om? Asumarea acestei responsabilităţi a venit dintr-o revoltă foarte naturală şi foarte simplă: îmi doresc să particip la reforma unei ţări de care mă leagă o emoţie profundă. Vreau o Românie în care să mă bucur că pot trăi. Şi eu, şi copilul meu şi generaţiile următoare”, a mai spus premierul.
El a vorbit despre relaţia cu Traian Băsescu, spunând că este una foarte bună, de pe urma căreia are multe de câştigat. Întrebat despre un eventual „model politic” Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu a spus: „E mult spus că Traian Băsescu este pentru mine un model politică. Nu prea există modele în politică. Omul politic Traian Băsescu nu este replicabil şi nici nu e bine să fie aşa. Ar putea să existe replici şi după cei care au dus războaie mondiale şi nu e bine să se întâmple asta„.
Despre episodul Tăriceanu
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, la postul de televiziune B1 TV, că în 2007 a fost demis de la conducerea MAE pentru un caz consular legat de doi români din Irak care au trimis în ţară fotografii cu echipamentele militare, Tăriceanu reproşându-i atunci că nu l-a informat direct, deşi acesta aflase cu mult timp înainte de cazul respectiv.
„Ce s-a întâmplat în mod real, exista tensiunea dintre preşedinte şi prim-ministrul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, şi toată lumea o ştia. Când spun tensiune mă refer la faptul că cel puţin în plan politic existau dezacorduri majore între PNL şi preşedinte. Tensiunile s-au exacerbat şi au alterat relaţia personală între mine şi Tăriceanu în urma unui CSAT din 2006, cu retragerea din Irak. Pretextul plecării de la MAE a fost un caz consular dintre foarte multe cazuri: doi români care fotografiau echipamentele militare şi le trimiteau acasă. Prim-ministrul ştia din 13 noiembrie 2006. Mi s-a imputat că nu l-am informat. Era un caz consular care se rezolva la nivelul ministerului de resort. A fost o conversaţie telefonică cu Tăriceanu pe fondul unei iritări mi-am depus mandatul. Culmea este că unul dintre muncitorii aceia şi-a cerut scuze în public că el nu a vrut să dea jos ministrul de externe„, a explicat Ungureanu.