Deşi, iniţial, protestatarilor li se spusese să nu îşi divulge apartenenţa sau simpatia faţă de vreun partid, Coaliţia DK (Împreună şi Democratic) a scos steagurile sale la vedere. La fel au făcut şi alte partide de opoziţie şi organizaţii, între care Egyutt (Împreună), DK MoMa şi Solidaritatea.
În scurt timp, numărul manifestanţilor care, la început era de câteva sute, a ajuns la câteva mii, pe măsură ce oamenii se deplasau spre Piaţa Szabadság Square, potrivit budapestbeacon.com.
Primul care a luat cuvântul a fost Tamás Lattmann, unul dintre autorii unui proiect de Referendum cu 19 întrebări ce vizau „demontarea Guvernului” şi care a fost aprobat de către Comisia Electorală Naţională. Referendumul viza declararea averilor de către politicieni şi de membrii familiilor acestora. Lattmann a anunţat că s-a adresat Curţii Supreme (Kuria) pentru problemele pe care Comisia le-a respins.
Citeşte şi Putin cumpără cu 10,8 milliarde de dolari „influenţa” Ungariei în UE, sub pretextul unui „împrumut”
Lattman consideră că „politicienii îmbătaţi de putere” sunt extrem de siguri pe sine, dar îşi vor da seama ceea ce se petrece numai când procurorul care nu îşi exercită funcţia le va citi care sunt drepturile lor – referire la procurorul-şef Peter Polt şi la necesitatea ca Guvernul să susţină eforturile Comisiei Europene de a crea un Birou al Procurorului European.
Protestatrii i-au demascat şi pe unii dintre politicienii cei mai corupţi din guvernul lui Viktor Orban, între care şi János Lázár, care ar fi folosit bani publici pentru a-şi finanţa o vacanţă în Paris.
Oamenii simpli de astăzi, din Ungaria, nu le mai pot lăsa copiilor lor decât sărăcia şi datoriile, în timp ce „oamenii mari” nici nu mai ştiu să numere zecile de milioane de forinţi (moneda ungară) pe care le-au dat copiilor lor ca să îşi construiască „locuinţe de vis”, a spus Eva Ivanics, fost înalt responsabil în cadrul Poliţiei Financiare.
Citeşte şi Budapesta: Ungurii şi ruşii au secretizat pe 30 de ani PACTUL ATOMOELECTRIC de la Paks
Protestatarii au protestat şi faţă de premierul Viktor Orban şi de partidului Fidesz, acuzându-i de corupţie, iar în faţa Băncii Naţionale (MNB), unde s-au oprit, au denunţat întreaga clasă politică, afirmând că nu este interesată decât de sumele care pot ajunge pe căi ilegale în buzunarele sale.
Nu în ultimul rând, Bertram Marek, student şi activist de opoziţie, unul dintre organizatorii protestelor de la Budapesta, a atras atenţia asupra situaţiei actuale a Ungariei. El a denunţat „incompetenţa” şi „consumerismul” , faptul că membrii partidului Fidesz sunt „mai presus de lege” şi faptul că „guvernanţa nu înseamnă” pentru aceşti politicieni „decât a fura Uniunea Europeană şi banii statului”. Tânărul activist a tras concluzia că „Guvernul Ungariei a eşuat nu numai din punct de vedere al moralităţii, ci şi din punct de vedere politic”.
Unii dintre organizatorii protestului au anunţat că şi săptămâna viitoare, în aceeaşi zi şi în aceleaşi locuri, vor fi organizate noi proteste.