„Este un act de caritate foarte util, un ajutor important pentru fundaţia noastră pentru că putem elimina unele cheltuieli de încălzire datorită acestor brichete”, a declarat Krisztina Haraszti, directoarea fundaţiei pentru ajutorarea autiştilor din Miskolc.
Economia datorată acestor brichete ajunge în jurul valorii de 50.000-60.000 de forinţi (aproximativ 180-200 de euro) pe lună, „o sumă considerabilă în această perioadă de criză”, a adăugat aceasta.
Un camion trimis de centrul logistic al Băncii Centrale (MNB) a transportat marţi aproximativ patru tone de brichete către această fundaţie, aleasă în 2012 pentru a se încălzi cu „forinţi”, alături de Asociaţia pentru ajutorarea copiilor cu handicapuri din Veszto.
Începând cu luna septembrie, banca a livrat brichetele pentru încălzit o dată pe lună şi plănuieşte să continue livrările până la venirea primăverii, în martie.
Ultima livrare a fost aşteptată cu nerăbdare din cauza frigului siberian care s-a abătut asupra Ungariei de aproximativ şase zile, cauzând moartea a 16 persoane.
Deoarece valoarea calorică a unei brichete este foarte ridicată, este „de ajuns să se adauge câteva lemne pentru a se face căldură”, a declarat Haraszti. Fundaţia condusă de aceasta, una dintre cele mai vechi din Ungaria şi care este situată în oraşul defavorizat Miskolc, se ocupă de îngrijirea a aproximativ 100 de copii, acordând asistenţă şi adulţilor autişti.
„Cercetările noastre au arătat că proprietăţile de încălzire ale acestor brichete fabricate cu ajutorul bancnotelor scoase din uz sunt similare cu cele ale lignitului”, a declarat directorul centrului logistic al MNB, Barnabas Ferenczi. Ele pot fi arse în dispozitive pentru încălzire cu combustibil mixt, a menţionat acesta.
Iniţial bancnotele uzate erau arse, ulterior însă centrul s-a dotat cu o maşină pentru a le comprima transformându-le în brichete pentru încălzire. Bancnotele sunt mai întâi tocate după care sunt comprimate cu ajutorul acestei maşini fără a se adăuga aditivi chimici.
În fiecare an, MNB retrage din circulaţie circa un sfert din bancnote, din cauza uzurii, şi imprimă tot atâtea pentru a le înlocui. „Acest lucru echivalează cu 200 de miliarde de forinţi” (800 de milioane de euro) sau 40-50 de tone de brichete pe an, detaliază directorul centrului. Este nevoie de aproape cinci milioane de forinţi (17.000 de euro) pentru a fabrica o singură brichetă, de aproximativ un kilogram.
La centrul logistic, securitatea este severă, salariaţii purtând salopete de lucru fără buzunare.
Alegerea beneficiarilor acestui ajutor se face prin cerere de ofertă. Aproximativ 20 de organizaţii sociale au trimis oferte în acest an, conform MNB. Printre condiţiile impuse de Banca Centrală, garantă a stabilităţii preţurilor şi cea care dirijează disciplina bugetară, este faptul că aceste fundaţii să nu aibă datorii publice.