UNICEF lansează al treilea an de proiect „Prima prioritate: niciun copil invizibil”

UNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) lansează cel de-al treilea an de proiect "Prima prioritate: niciun copil invizibil". Prin intermediul acestui proiect de dezvoltare a serviciilor sociale de bază la nivel comunitar, copiii vulnerabili și familiile lor din 32 de comunități din opt județe vor beneficia de servicii sociale integrate, cu precădere asistenţă socială, educaţie şi asistenţă medicală primară, astfel încât copiii să poată crește alături de părinții lor și să fie protejați împotriva tuturor formelor de violență.
Cristina Dinu
18 apr. 2013, 11:10
UNICEF lansează al treilea an de proiect

În România, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor și la scoală, sunt copii care sunt abuzați sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la rândul lor copii. Sunt copii care pot fi părăsiți de părinții lor. Locul copiilor este în familie, dar 1 din 10 copii este în pericolul de a fi părăsit. Este o cifră dureroasă și care reflectă doar o parte din realitățile din România, transmite UNICEF într-un comunicat de presă.

„Trebuie să avem grijă de toţi copiii noștri. Copiii noștri nu înseamnă numai copiii din familiile noastre, ci și copiii vecinilor, și copiii romilor, și copiii abandonați, și copiii cu dizabilități, și copiii „invizibili”. Toți sunt copiii noștri și aș dori ca societatea în ansamblu să acorde mai multă atenție şi grijă tuturor copiilor. Părinţii sunt primii responsabili cu creşterea şi îngrijrea copiilor, dar să nu uităm că fără sprijinul autorităţilor, unii dintre ei nu o pot face. Acesta este motivul pentru care vom susţine orice iniţiativă menită să mobilizeze specialiştii şi autorităţile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunității”, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

Pentru a răspunde acestei situații, UNICEF în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Instituțiile Prefectului din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea și cu sprijinul Direcţiei Protecţiei Copilului din cadrul MMFPSPV a demarat în anul 2011 acest proiect. Asistenții sociali împreună cu actorii locali (primari, medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari romi, învățători și profesori, mediatori şcolari, preoți, polițiști) au acționat astfel încât acești copii invizibili, aflați la risc, să primească ajutor la timp.

De exemplu, un asistent social a ajutat un tată să își păstreze acasă bebelușul pe care mama voia să îl părăsească într-un centru de plasament. Acum, Dănuţ se bucură din plin de dragostea tatălui, a bunicii și a mătușii, dezvoltându-se armonios. La un an și jumătate, el este un copil vesel și dornic să interacționeze.

„Bunăstarea copiilor, în special a celor mai vulnerabili, şi, implicit, respectarea drepturilor lor, depinde în primul rând de accesul şi calitatea serviciilor sociale de bază. Astfel, prima prioritate pentru copii trebuie să fie asigurarea intervenţiior proactive la nivel local, în fiecare comunitate, de către un asistent social, un asistent medical comunitar şi un mediator şcolar. Acest pachet minim maximizează şansele fiecărui copil la o viață mai bună”, a spus Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În anul 2011 proiectul a acoperit opt județe cu un număr total de 96 de comune, iar în 2012 – 64 de comune. Anul trecut, prin intermediul proiectului, 12.000 de copii invizibili au beneficiat de sprijin astfel încât să poată crește alături de familia lor, să fie protejați împotriva violenței și a oricărei forme de abuz, să aibă acces la servicii medicale și să meargă la școală. Pentru anul 2013 au fost realizate o serie de ajustări necesare determinate în primul rând de dorința de a crește eficacitatea și eficiența implementării modelului pachetului minim de servicii sociale de bază, crescând astfel potenţialul impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii și a familiilor acestora.

Și în anul 2013 proiectul vizează dezvoltarea capacității actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace și eficiente, precum și îmbunătăţirea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor cu impact pe dezvoltarea şi protecţia copilului, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului în cadrul familiei şi în comunitate. Astfel, se urmărește consolidarea strategiei naționale din domeniul prevenirii cu focus asupra eficientizării acesteia și aducerea serviciilor sociale de bază cât mai aproape de beneficiari și nevoile celor mai săraci și marginalizați copii din România și a familiilor lor. În total, în acest an, pentru aproximativ 5.900 de copii vor fi reduse riscurile de separare de familie și a celor de violență. Până la sfârșitul anului vor fi create 32 de centre comunitare de sprijin și consiliere pentru copii și părinți, repartizate câte patru în fiecare județ. Astfel, aproximativ 5.000 de părinți și aproximativ 10.000 de copii vor participa la grupuri de suport și acțiuni comunitare.

De asemenea, în cursul acestui an se va finaliza definirea pachetului minim de servicii sociale de bază necesar a fi implementat la nivel comunitar, vor fi finalizate standardele de calitate ale serviciilor incluse în acest pachet și, pe baza acestora, se vor demara primele preparative de analizare și testare a standardelor de cost astfel încât proiectul să poată fi extins la nivel național.

Atât MMFPSPV și Direcția Protecția Copilului (DPC) din cadrul MMFPSPV, precum și actori de la nivel județean precum Direcțiile Generale de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) și Prefecturile sunt parteneri strategici ai proiectului și în anul 2013.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Exclusiv! Ioana Tufaru, prinsă că bea alcool și fumează în timp ce este gravidă! VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai