UNICEF lansează al treilea an de proiect „Prima prioritate: niciun copil invizibil”

UNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) lansează cel de-al treilea an de proiect "Prima prioritate: niciun copil invizibil". Prin intermediul acestui proiect de dezvoltare a serviciilor sociale de bază la nivel comunitar, copiii vulnerabili și familiile lor din 32 de comunități din opt județe vor beneficia de servicii sociale integrate, cu precădere asistenţă socială, educaţie şi asistenţă medicală primară, astfel încât copiii să poată crește alături de părinții lor și să fie protejați împotriva tuturor formelor de violență.
Cristina Dinu
18 apr. 2013, 11:10
UNICEF lansează al treilea an de proiect

În România, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor și la scoală, sunt copii care sunt abuzați sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la rândul lor copii. Sunt copii care pot fi părăsiți de părinții lor. Locul copiilor este în familie, dar 1 din 10 copii este în pericolul de a fi părăsit. Este o cifră dureroasă și care reflectă doar o parte din realitățile din România, transmite UNICEF într-un comunicat de presă.

„Trebuie să avem grijă de toţi copiii noștri. Copiii noștri nu înseamnă numai copiii din familiile noastre, ci și copiii vecinilor, și copiii romilor, și copiii abandonați, și copiii cu dizabilități, și copiii „invizibili”. Toți sunt copiii noștri și aș dori ca societatea în ansamblu să acorde mai multă atenție şi grijă tuturor copiilor. Părinţii sunt primii responsabili cu creşterea şi îngrijrea copiilor, dar să nu uităm că fără sprijinul autorităţilor, unii dintre ei nu o pot face. Acesta este motivul pentru care vom susţine orice iniţiativă menită să mobilizeze specialiştii şi autorităţile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunității”, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

Pentru a răspunde acestei situații, UNICEF în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Instituțiile Prefectului din județele Bacău, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea și cu sprijinul Direcţiei Protecţiei Copilului din cadrul MMFPSPV a demarat în anul 2011 acest proiect. Asistenții sociali împreună cu actorii locali (primari, medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari romi, învățători și profesori, mediatori şcolari, preoți, polițiști) au acționat astfel încât acești copii invizibili, aflați la risc, să primească ajutor la timp.

De exemplu, un asistent social a ajutat un tată să își păstreze acasă bebelușul pe care mama voia să îl părăsească într-un centru de plasament. Acum, Dănuţ se bucură din plin de dragostea tatălui, a bunicii și a mătușii, dezvoltându-se armonios. La un an și jumătate, el este un copil vesel și dornic să interacționeze.

„Bunăstarea copiilor, în special a celor mai vulnerabili, şi, implicit, respectarea drepturilor lor, depinde în primul rând de accesul şi calitatea serviciilor sociale de bază. Astfel, prima prioritate pentru copii trebuie să fie asigurarea intervenţiior proactive la nivel local, în fiecare comunitate, de către un asistent social, un asistent medical comunitar şi un mediator şcolar. Acest pachet minim maximizează şansele fiecărui copil la o viață mai bună”, a spus Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În anul 2011 proiectul a acoperit opt județe cu un număr total de 96 de comune, iar în 2012 – 64 de comune. Anul trecut, prin intermediul proiectului, 12.000 de copii invizibili au beneficiat de sprijin astfel încât să poată crește alături de familia lor, să fie protejați împotriva violenței și a oricărei forme de abuz, să aibă acces la servicii medicale și să meargă la școală. Pentru anul 2013 au fost realizate o serie de ajustări necesare determinate în primul rând de dorința de a crește eficacitatea și eficiența implementării modelului pachetului minim de servicii sociale de bază, crescând astfel potenţialul impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii și a familiilor acestora.

Și în anul 2013 proiectul vizează dezvoltarea capacității actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace și eficiente, precum și îmbunătăţirea cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor cu impact pe dezvoltarea şi protecţia copilului, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violenţă asupra copilului în cadrul familiei şi în comunitate. Astfel, se urmărește consolidarea strategiei naționale din domeniul prevenirii cu focus asupra eficientizării acesteia și aducerea serviciilor sociale de bază cât mai aproape de beneficiari și nevoile celor mai săraci și marginalizați copii din România și a familiilor lor. În total, în acest an, pentru aproximativ 5.900 de copii vor fi reduse riscurile de separare de familie și a celor de violență. Până la sfârșitul anului vor fi create 32 de centre comunitare de sprijin și consiliere pentru copii și părinți, repartizate câte patru în fiecare județ. Astfel, aproximativ 5.000 de părinți și aproximativ 10.000 de copii vor participa la grupuri de suport și acțiuni comunitare.

De asemenea, în cursul acestui an se va finaliza definirea pachetului minim de servicii sociale de bază necesar a fi implementat la nivel comunitar, vor fi finalizate standardele de calitate ale serviciilor incluse în acest pachet și, pe baza acestora, se vor demara primele preparative de analizare și testare a standardelor de cost astfel încât proiectul să poată fi extins la nivel național.

Atât MMFPSPV și Direcția Protecția Copilului (DPC) din cadrul MMFPSPV, precum și actori de la nivel județean precum Direcțiile Generale de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) și Prefecturile sunt parteneri strategici ai proiectului și în anul 2013.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Creatura care poate imita aproape orice sunet. Este unică și îi impresionează și pe cercetători
Capital.ro
Mesaj Ro-Alert în miez de noapte la granița României: Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi civile!
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene: „Trădătorul a fost reținut chiar de șeful SBU, lucra pentru inamic”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Pensionarii cu venituri mici primesc ajutoare financiare, decizie guvernamentală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Dan Diaconescu, prima reacție după ce ar fi fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare: ''Văd acum că gluma se îngroașă.''
Cancan.ro
Frumușelul de la Antena 1, tradus de soţie: s-a vrut starletă de Only şi… Infidelitate, certuri, împăcări, un divorț și doi copii prinși la mijloc
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Autoritățile emit alertă privind căderea unor obiecte din spațiul aerian în Tulcea
MediaFlux
ÎNTÂRZIE BANII pentru PENSIONARI. Un milion de oameni sunt AFECTAȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?