UNIFARM cere deblocarea și utilizarea de urgență a stocului de echipamente și materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
”Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesionişti din domeniile redresării şi restructurării, economico-financiar, juridic, medical şi management, cere de urgenţă modificări legislative pentru deblocarea operaţională a companiei şi punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziţionat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale”, anunţă, joi, compania printr-un comunicat de presă.
Potrivit companiei, achiziţionarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei.
”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, precizează compania.
Conducerea UNIFARM afirmă că a iniţiat în urgenţă discuţii concrete cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deţinute de companie necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgenţă, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.
Situaţia a fost expusă, în cadrul mai multor audienţe şi corespondenţe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluţii: Ministerul Sănătăţii, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Trezoreria, ANAF, IGSU şi DSU.
Reamintim că joi, 14 octombrie, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 16.383 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 330 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. De asemenea, în intervalul 13.10.2021 (10:00) – 14.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 304 decese.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.610. Dintre acestea, 1.727 sunt internate la ATI.