Părinţii trebuie să ştie că anul acesta se poartă uniforma stil milităresc, cu tunică cambrată în cazul fetiţelor şi cu accesorii mari, aurii.
Un alt model de uniformă este boleroul, în cazul fetiţelor, care se închide cu un nasture discret la gât. Uniformele, deşi mai elegante, sunt foarte comode pentru copii şi le permit să se joace în voie.
Anul acesta, se poartă uniformele în carouri alb cu roşu sau bleumarin cu alb şi cu un accent mic de roşu (nasturi, cravată, broşă).
O vestă pentru şcolari, de cea mai bună calitate, costă 45 de lei. Pentru un bolero, părinţii trebui să scoată din buzunar 65 de lei, 60 de lei pentru un sarafan şi 45 de lei pentru o fustă. O uniformă completă făcută la comandă costă între 150 şi 200 de lei.
De asemenea, părinţii trebuie să fie atenţi la materialele din care sunt făcute uniformele. Hainele din materiale sintetice pot irita pielea micuţilor.
Uniforma şcolară a fost introdusă în ţara noastră în 1897. De atunci şi până în zilele noastre a supravieţuit în diferite forme. Mulţi sunt de părere că uniforma reprezenta o formă de disciplină, dar şi de respect faţă de instituţia şcolară. Pe de altă parte, uniforma în şcoală se asociază perioadei comuniste.
De la un capăt la altul, tinerii României erau îmbrăcaţi în haine albastre şi cămăşi în pătrăţele. Preşcolarii, încă din grupa mică purtau cămaşi portocalii şi pantaloni albaştri.
După revoluţia din ’89, subiectul uniformelor în şcoli a fost dezbătut an de an. Mulţi dintre dascăli au cerut reintroducerea lor. Au organizat chiar prezentări de modă, pentru a trezi interesul elevilor. S-a renunţat repede la idee. Astăzi, elevii se îmbracă după grosimea buzunarului părinţilor şi nu de puţine ori, ţinutele adolescenţilor la şcoală sunt la limita decenţei.