Unii elevi pot folosi telefoanele mobile la școală, în afara orelor de curs. Ministrul Educației a venit cu noi explicații

Anul școlar 2024 - 2025 a venit cu reguli mai stricte pentru elevii din școlile din România. Apare camera de detenție, iar folosirea telefoanelor mobile la școală este interzisă, cu unele excepții. Despre aceste excepții a venit cu clarificări chiar ministrul Educației, Ligia Deca.
Alina Costache
13 oct. 2024, 18:14
Unii elevi pot folosi telefoanele mobile la școală, în afara orelor de curs. Ministrul Educației a venit cu noi explicații

Ministerul Educației a introdus noi proceduri cu privire la desfășurarea orelor de curs, astfel că elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o altă sală, părinții vor fi obligați să participe la ședințele organizate de școală, iar telefoanele vor fi ținute într-o cutie specială până la sfârșitul orelor. Toate aceste reguli sunt prevăzute în regulamentul-cadru și în statutul elevului pentru anul școlar 2024 -2025. Cu toate acestea, sunt și excepții. Unii elevi vor putea veni totuși cu telefoanele mobile la școală și chiar le vor putea folosi în școală. În ce condiții, a explicat chiar ministrul Educației, Ligia Deca.

”Practic, ce s-a întâmplat a fost să dăm școlii mai multe instrumente. Se tot vorbește despre autonomia școlii. Nu există două școli la fel, unele au probleme mai mari, altele au probleme mai mici, sunt diferite tipologiile de probleme. Și atunci le-am dat mai multe instrumente. Printre ele și această posibilitate de a interzice telefoanele mobile unde, înțeleg, nu există posibilitatea întotdeauna ca profesorul să controleze dacă și-a pus toată lumea telefonul în spațiul acela din fiecare clasă. Atunci pot stabili o regulă generală, dar numai prin aprobare în consiliul de administrație al școlii.

Trebuie să existe un acord și la profesori, și la părinți, și la elevi. Am văzut că în alte state europene asta se legiferează la nivel național. Noi am lăsat-o la latitudinea școlii. Cert este că în oră nu se folosește telefonul mobil, asta e o regulă prin lege.

Citește și : Ministrul Educației, Ligia Deca, la începutul noului an școlar: „Toleranţă zero pentru violenţă. Avem investiții în școli așa cum nu am avut niciodată în ultimele trei decenii”

În restul timpului, e o decizie a școlii. Sunt școli care au nevoie de această regulă de interzicere totală, sunt altele care, din contră, au nevoie ca copiii să poată comunica cu familiile. De exemplu, școlile izolate, în care se ajunge greu, unde părintele are nevoie să comunice cu elevul pentru a vedea când îl preia, cum procedează”, a claratificat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu.

Ministrul Educației a explicat și problema uniformelor școlare și despre faptul că unele școli au introdus uniforma.

”Avem și o altă chestiune legată de accesul în școală. S-a discutat mult despre pază, despre monitorizarea audio-video. O modalitate de a gestiona fluxurile de acces în școală, pentru a nu exista probleme, este să ai un semn distinctiv. Acest semn distinctiv, care nu trebuie să fie musai uniforma. Sigur, școala, dacă există acord, poate să decidă că dorește uniformă, dar ea nu trebuie să reprezinte un motiv de excludere din școală. Dacă o familie nu-și permite uniforma, fie școala o furnizează familiei respective, fie nu interzice accesul copilului la școală. Însă să știți că semnele distinctive, în cele mai multe cazuri, nu sunt uniformele. Sunt o matricolă, o eșarfă, o cravată, un cod cromatic. Deci nu trebuie să absolutizăm. Noi discutăm numai despre uniforme, dar în esență este vorba despre o modalitate ca un copil să poată fi recunoscut mai ușor când intră pe poarta școlii – este sau nu elev al școlii. E atât de simplu”, a mai spus Ligia Deca.

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 14 octombrie 2024. Rac, ai șanse mari să găsești dragostea
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor ne-a părăsit. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
A MURIT, la București, sub ochii a sute de oameni! Momentul când bărbatul se prăbușește în mijlocul mulțimii
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
De ce se gătesc cartofii dulci direct în coajă. Secretul marilor bucătari
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sorin Ovidiu Bălan: Săltarea lui Nelu Tătaru – reamintirea nenorocirilor din pandemie
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
substantial.ro
Proteste masive la Madrid pentru prețuri accesibile la locuințe
MediaFlux
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche biserică creștină cunoscută: unde a fost descoperită