Unirea Principatelor Române este celebrată în fiecare an, la 24 ianuarie, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.
Citeşte şi: 24 IANUARIE Unirea Principatelor Române. Semnificaţia şi istoria zilei de 24 IANUARIE
Anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus, manifestările dedicate aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române s-a desfăşurat în cadru restrâns, fără parade militare.
La Bucureşti, preşedintele Senatului Anca Dragu a participat la ceremonia desfăşurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti, unde a depus o coroană de flori.
„162 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească. Aceşti 162 de ani sunt moştenirea noastră, a tuturor şi reprezintă responsabilitatea de a folosi şansele date de strămoşii noştri, precum şi obligaţia de a duce mai departe modernizarea statului român”, scrie Anca Dragu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, precum şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost prezenţi la această ceremonie militară a depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
„Iată că astăzi, la 162 de ani de la Unirea Principatelor, România este parte a marii familii europene şi continuă să fie susţinută în aspiraţiile sale de dreptate şi frăţie, de unitate şi libertate. În faţa pandemiei, ţările Uniunii Europene au ales să rămână unite, au ales să lupte şi au ales să rămână împreună şi acum, în campania de imunizare a cetăţenilor”, spune ministrul Apărării Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.
Totodată, Ministerul Apărării Naţionale a organizat, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi acestui eveniment istoric.
De Ziua Principatelor Române, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe au oficiat un Te Deum în toate bisericile.
La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.