România și Republica Moldova sunt puternic divizate în ceea ce privește subiectul reunirii dintre cele două state, parte a aceluiași teritoriu în perioada 1918 – 1944. Și în Parlamentul României, respectiv în Parlamentul European, opiniile politicienilor prezintă abordări diferite. Dacă în legislativul de la București Partidul AUR susține alipirea țării noastre cu Basarabia, Corina Crețu, europarlamentar, se opune.
Europarlamentarul PRO România, fost membru PSD, susține că unirea României cu Republica Moldova ar fi „foarte periculoasă”. Dacă Basarabia s-ar alipi țării noastre ar fi puse în discuție granițele convenite prin tratatele internaționale. Astfel, s-ar crea un precedent de care ar putea profita Ungaria, respectiv guvernul naționalist Fidesz.
Administrația Viktor Orban investește masiv în Transilvania, iar în baza acestui aspect, Ungaria ar putea cere anexarea regiunii românești, susține comisarul european.
„Eu susţin regăsirea noastră comună n Uniunea Europeană, eu nu cred că este acum momentul de a se pune în discuţie rediscutarea graniţelor”, a declarat Corina Crețu, pentru Prima TV.
„Este un moment foarte sensibil. Dacă se pun în discuţie graniţele care au fost agreate prin toate tratatele internaţionale, cred că este foarte periculos. Uitaţi-vă nu numai în estul nostru, dar în Balcanii de Vest! Avem aceste provocări în Bosnia Herţegovina, dorinţa Republicii Srpska de a se rupe de restul Bosniei Herţegovina, inclusiv aceste acţiuni, să spun aşa, cumva, ale Ungariei, de a investi masiv în Transilvania, dvs credeţi că dacă ar avea un precedent, nu ar încerca să-l folosească?
Eu cred că trebuie să fim realişti. Ne iubim foarte mult fraţii de dincolo de Prut dar este pentru securitatea şi siguranţa lor ideea de a milita pentru integrarea Republici Moldova în Uniunea Europeană şi reunirea noastră aici”, a mai punctat politicianul, potrivit sursei citate.
În schimb, Corina Crețu susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
„Deşi nu există această procedură rapidă până la ora actuală privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană, şi preşedinta Comisiei a spus că nicio aderare a unei ţări nu poate avea loc de pe o zi pe alta, totuşi Ucraina, Republica Moldova şi Georgia cred că vor primi susţinerea necesară pentru o perspectivă de integrare pe termen lung, atunci când vor îndeplini criteriile prevăzute, sau liderii de stat şi de guvern să decidă dacă vor modifica aceste criterii”, a precizat europarlamentarul.
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de INSCOP, 70% dintre români susțin integrarea Rep. Moldova în UE. Analizele din ultimii ani au arătat că peste 50% dintre români și-ar dori unirea cu Basarabia, în timp ce în moldovenii nu ar fi de acord cu o astfel de decizie.