În cadrul laboratoarelor ultraspecializate ale unității vor fi realizate investigații specifice — genetică, periconcepționalitate, genetică moleculară. Departamentul de screening neinvaziv prenatal imagistic va putea face ecografii morfologice fetale, precum și proceduri diagnostice și terapeutice invazive eco-ghidate.
În cadrul blocului operator multifuncțional, vor fi făcute intervenții chirurgicale fetale deschise, chirurgie minim invazivă fetoscopică, precum și proceduri complexe ex-utero intrapartum.
Sala de operații multifuncțională va permite, în sistem de telemedicină, vizionări și modalități interactive de participare a rezidenților și specialiștilor focusați pe medicina materno-fetală.
De asemenea, se pot face intervenții chirurgicale simultan atât asupra mamei, cât și fătului de către două echipe operatorii în aceeași locație.
Unitatea dispune și de un amfiteatru cu dispozitive media pentru telemedicină.
Clădirea inaugurată marți, cu o suprafață desfășurată de 1.740 de metri, are două etaje de subsol, parter și alte trei etaje, fiind finanțată integral din fonduri europene — 55.183.850 lei.
„Prin investigațiile specifice ale laboratoarelor ultra-specializate se vor da soluții genomice și de afecțiuni moleculare aproape la orice patologie care există în istoricul familiei și medicul de familie le are consemnate. Vom putea răspunde aproape la orice provocări atât prin achiziția aparaturii, a softului, cât și prin pregătirea specialiștilor. La nivelul I avem un departament de screening prenatal neinvaziv care evaluează calitatea produșilor de concepție și în funcție de evaluările la care s-a ajuns permit să dea certitudini sau asigurări familiei de calitatea produsului sau dacă sunt probleme să se lărgească investigațiile”, a afirmat managerul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Nicolae Suciu.
În opinia ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, înființarea unității deschide noi perspective în obstretica și ginecologia românească, constituind un punct de plecare în dezvoltarea unor noi domenii precum fetoscopia, terapiile in-utero.
„Mă bucur că gravidele din țara noastră și bebelușii cu probleme vor putea beneficia de aceste terapii de ultimă oră. Mama și copilul reprezintă pentru noi o prioritate atât din perspectiva asistenței medicale pentru nou-născuți, a screeningului prenatal, dar și a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei și copilului”, a spus ministrul.
„Sănătatea reprezintă un domeniu cheie pentru un guvern responsabil orientat către nevoile, grijile și dorințele oamenilor. De aceea, dintre prioritățile asumate la nivel guvernamental cele gestionate de Ministerul Sănătății sunt printre cele mai importante atât pentru sistemul medical, cât și mai ales pentru cei care beneficiază de serviciile acestuia. Mă bucur că o prioritate strategică pentru dezvoltarea asistenței medicale în pediatrie și pentru nou-născuți își găsește astăzi confirmarea prin inaugurarea unității de asistență fetală de excelență din cadrul Spitalului de Obstretică și Ginecologie ‘Polizu’ al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Dotarea tuturor maternităților cu incubatoare este nu doar o veste bună pentru mamele care nasc prematur, dar mai ales o șansă în plus la viață pentru micuți”, a transmis premierul Dacian Cioloș, printr-un mesaj care a fost prezentat de ministrul Sănătății.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Au fost alocate 33 de milioane de lei pentru achiziţionarea de incubatoare