Conform prognozei estimate, transmisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul până la sfârșitul lunii septembrie 2015, nivelul fluviului Dunărea nu afectează funcționarea în condiții optime a CNE Cernavodă, așadar producția de energie electrică nu va fi afectată din această cauză.
Potrivit sursei citate, siguranța centralei nu poate fi pusă în pericol nici în situația unui nivel extrem de scăzut al Dunării. În situația ipotetică în care nivelul Dunării s-ar apropia de un nivel extrem de scăzut, potrivit procedurilor centralei, se decide oprirea ordonată a celor două unități, în funcție de nivelul prestabilit pentru fiecare unitate, astfel încât să existe suficient debit de apă de răcire pentru menținerea reactoarelor în stare sigură.
În cazul extrem al opririi uneia sau chiar a ambelor unități, există suficientă apă în bazinul de aspirație pentru a asigura răcirea reactoarelor prin utilizarea unor pompe speciale, precizează Nuclearelectrica.
Tot pentru astfel de situații extreme, CNE Cernavodă are prevăzute măsuri de asigurare a răcirii reactoarelor utilizând un sistem de pompare apă din două puțuri de mare adâncime.
Citeşte şi Defecţiune la Centrala nucleară de la Cernavodă: Un reactor a fost oprit de urgenţă