„Până la această oră nu este gata metodologia, nu este aprobată, nu se cunoaşte nici calendarul. Ştim că Ministerul Educaţiei are un program care este susţinut de o strategie a UE. Bani se vor găsi. Este nevoie de pregătire a cadrelor didactice. Legea spune clar că în unităţile de învăţământ de stat şi particulare se utilizează manuale şi auxiliare aprobate de MEN. Nu ne-am opus şi nu ne opunem unui proiect al MEN de a iniţia manuale noi. Am solicitat ca acest lucru să se facă transparent şi cu un timp suficient la dispoziţie. Dacă va fi nevoie, vom ataca în instanţă metodologia”, a afirmat reprezentantul Uniunii Editorilor din România, Claudiu Istrate, potrivit Agerpres.
El a precizat că UER este de acord că nu profesorii trebuie să vândă sau să se implice în activităţi de comercializare a manualelor.
CITEŞTE ŞI: Măsurile care vor schimba anul şcolar 2014-2015. Cum vor arăta MANUALELE viitorului
La rândul său, Boris Singer, de la Editura Sigma, consideră că ar fi necesară o dezbatere publică, la care să participe şi reprezentanţii MEN, privind „deblocarea” situaţiei manualelor. „MEN nu ne spune ce vrea. Ar fi necesară o dezbatere publică. Pentru a se debloca situaţia, ar trebui ca MEN să dea drumul la manuale aşa cum sunt şi apoi să apară auxiliarele”, a spus Boris Singer.
Mihai Penescu, de la Editura ALL, membră a UER, este de părere că MEN trebuie să dea „reperele” şi să creeze o strategie în privinţa manualelor electronice.
Prezent la dezbatere, Andrei Niculescu, de la Editura Niculescu, a susţinut că manuale electronice nu se folosesc „aproape nicăieri în lume”, decât ca proiect-pilot.
Reprezentantul Read Forward, Paul Balogh, a precizat că realizarea unui manual electronic poate costa între 5.000 şi 12.000 de euro.
Potrivit reprezentantului SIVECO, Alexandra Cociunoiu, un manual de 160 de pagini ar putea deveni manual electronic în circa patru luni. „În câteva luni s-ar putea face manuale digitale pe baza unui conţinut existent. În patru luni ar putea fi realizat un manual digital de 160 de pagini. Manualul digital respectă întocmai pe cel tipărit”, a precizat Cociunoiu.