Pornind un proces de durată, aceste negocieri au fost începute odată cu summitul european, în timpul unei conferinţe guvernamentale prezidate de Danemarca, ţară care se află la preşedinţia Uniunii Europene până sâmbătă.
Liderii celor 27 de ţări membre UE „aprobaseră” deja recomandarea făcută marţi de către miniştrii europeni de Externe, anume aceea ce a începe „negocierile de aderare” cu Muntenegru.
Această ţară, care are 650.000 de locuitori, şi care şi-a proclamat independenţa în 2006, se alătură Turciei şi Islandei, cele două ţări care negociază în prezent aderarea lor la UE.
Muntenegru a obţinut statutul oficial de „ţară candidată” la aderare în decembrie 2010.
„Este o zi foarte importantă pentru Muntenegru, care şi-a început visul său european”, a declarat ministrul său de Externe, Milan Rocen, la Bruxelles.
El a reamintit că dacă Muntenegru este „una dintre cele mai tinere ţări din Europa, şi din lume”, este de asemenea „o naţiune veche”.
Comisarul european privind Integrarea, Stefan Fule, a salutat „consensul” care există în Muntenegru în favoarea aderării. Dar „ţara mai are mult de lucru” înainte de a ajunge în UE, a menţionat acesta.
Bruxelles insistă, în special, pe necesitatea unui respect mai bun al statului de drept şi a drepturilor fundamentale, cerând acestei ţări să îmbunătăţească independenţa sistemului juridic, precum şi lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.